Rózsás emlékpark a költőnő tiszteletére Dukán

2021-02-22 12:55:27


A Hugarikum Bizottság egyedi elbírálás alapján 4,4 millió forintot ítélt meg a kemenesaljai kis falu törekvésének támogatására, hogy Dukai Takách Judit költőnő tiszteletére emlékhelyet alakítson ki, és felélénkítse hagyományának ápolását.
– Mivel volt egy kis év végi pénzmaradvány a Hungarikum Bizottságnál, úgy láttuk, jó helyre kerül, ha támogatjuk Dukán a költőnő kultuszának építését, ami a helyi értéktárnak része – mondta el V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, aki nemcsak Németh Dezső, Duka polgármestere és a helyi értéktár­bizottság szándékairól tudott, hanem ismerte Erdélyi János filmrendező régi nagy álmát is, hogy konferenciát tartsanak a faluban Dukai Takách Judit és a család kúriáját sokáig gondozó Simonffy András író tiszteletére. Az önkormányzat pályázott is ezzel kapcsolatban: egyrészt parkosított emlékhelyet szeretnének kialakítani a falu közepén rózsalugassal, azon az evangélikus imaházzal szemben lévő elhanyagolt telken, ahol a költőnő szülőháza állt. A telket a Huszár család az önkormányzatnak adományozta. Szerencsés egybeesés, hogy a körmendi Horváth József kőfaragó már korábban készített egy Dukai Takách Judit-domborművet, amely ebben az emlékparkban méltó helyet kap.
Németh Dezső polgármester azt mondja, a költőnő emlékének őrzésével a ma élők identitásának erősítése és a község turisztikai vonzerejének növelése a cél. Dukai Takách Judit Berzsenyi Dániel feleségének, Dukai Takách Zsuzsannának az unokatestvére, a kor ünnepelt alkotója volt. Duka állomása a vasi irodalmi túráknak. A költőnő egykori szülőháza közelében már az 1970-es években emléktáblát avattak. Kriptájánál megemlékezések vannak, sírja a Nemzeti Sírkert része. Az 1970-es években Simonffy András József Attila-díjas író költözött a Dukai Takách-kúriába, szívügyének tartotta a kultuszt. Ezért kettejüknek dedikálják a járványveszély utáni időre tervezett konferenciát.
VAOL