Trianoni emlékművet avattunk Csákánydoroszlón

2020-06-17 11:15:55


Bővült a plébániakert: vasárnap avatták fel a részben közadakozásból emelt trianoni emlékművet.
– Öröm nincs ebben a napban, csak fojtogató emlék. Nekünk is van hazánk, csak szétszabdalták a „nagyok” – erről beszélt Bihari Edömér, az erdélyi Nagyajta polgármestere, akit online kapcsoltak a csákánydoroszlói emlékműavatásra. A trianoni döntésről azt mondta, az gonosz és igazságtalan volt, az élet azonban nem állhatott meg. – Bármi is volt és van, a magyar megmaradt magyarnak – mondta.
Hogy az utódok is láthassák – mondta a részben közadakozásból, harminc ember adományából, valamint a csákánydoroszlói és a megyei önkormányzat támogatásával felállított emlékműről Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere.
Számos emlékmű látható a plébániakertben, mindegyikhez van igazodási pont, irány, például az 1848-as büszkeség. De gyászban nincs emelkedettség – mondta V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Szerinte 2010-ben sikerült megfogalmazni június 4-ét, azóta a nemzeti összetartozás napja.
– Csak ezzel a lelkülettel lehet emlékezni – fogalmazott. Arról is beszélt: az utóbbi évek nagy értéke, hogy nem kesergett az elveszetteken, hanem építette a magyar értékeket – a mai határokon innen és túl. Cölöp, amelyre építkezni lehet – így méltatta az emlékművet Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke az avatón, ahol Kiss György plébános celebrált tábori misét és áldotta meg az emlékművet.
VAOL