Haltelepítés a Rábában és a vasi tavakban

2020-04-27 14:12:31


Országos, rendkívüli haltelepítés kezdődött az állami tulajdonú horgászvizeken a magyar haltermelők segítése céljából. A magyar kormány döntése alapján soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutnak az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói.
Szombaton 22 500 kilogramm ponty érkezett az állami horgászvizekbe a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége területén.
A Rábába – Alsószölnöktől Nickig – 12 731 kilogramm ponty, melyből a körmendi szakaszon kétezer kilogrammot helyeztek ki.
Az eseményen V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, ezzel nemcsak az éttermek bezárása és az export csökkenése miatt nehéz helyzetbe került halászati ágazatot segíti a kormány, hanem a horgászoknak is kedvez. A Rábába lényegében hektáronként 16 kilogramm ponty került, ilyen mennyiségű telepítés még soha nem volt.
Puskás Norberttől, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezetőjétől megtudtuk, érkezett még hal: az Abért-tavakba 2551 kilogramm, a Kerka-patakba és holtágába 2032 kilogramm, a Marcal folyóba 1188 kilo­gramm, a Pinka-patakba 500 kilogramm, a Kis-Rábába 500 kilogramm, a Kéthatár-tóba 500 kilogramm, a Rábasömjéni-tóba 500 kilogramm.
A haltelepítések után általános horgászati tilalom nem lép életbe, hogy mindenki minél előbb hódolhasson a szenvedélyének ebben a nehéz időszakban. Az egyéni horgászat a kijárási korlátozás ideje alatt továbbra is lehetséges – bizonyos vízparti szabályok betartása mellett. A szövetségi vízterületeken – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól legalább öt méter távolságban folytatott horgászat engedélyezett.
VAOL 
Fotók: Szendi Péter