Győrvári szüreti mulatság

2019-09-17 10:46:06


Az egész Vasi-­Hegyhátról, de még messzebbről is jöttek vendégek a győrvári szüreti mulatságra, amelynek hivatalos megnyitója kard- és díszpisztolyátadó alkalma lett: köszönetképp azoknak, akik sokat tettek Győrvárért.

Traktorokkal, lovakkal és lovas kocsikkal járták körbe az egész falut a győrvári szüreti mulatság résztvevői vasárnap. A faluháztól indultak, a rendezvényig kanyarodtak aztán vissza a vonulók, akiknek lovas kíséretük is akadt. Farsangot idézett a sok jelmezes, a rengeteg lufi és feldíszített jármű.

A hangulatra nem lehetett panasza annak sem, aki csak nézelődni látogatott ki a programra, s nem volt olyan merész, hogy beöltözzön. Persze sokan nem tudtak ellenállni az őszi lazításnak, és rengeteg paróka, kendő, kalap lett őszi jelmez. A traktorplatókról nem hiányzott az ünnepelt bor sem: az előző évek termését kóstolhatták a felvonulók. 

– Mindig nívós, a Vasi-­Hegyhátra szól, kinőtte a települést a rendezvény. Igazi találkozási alkalom – méltatta a programot Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alel­nöke.

A fesztiválok falujának nevezte Győrvárt V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. – Jó itt lenni a Vasi-Hegyháton, kevés térsége van az országnak, ahol ennyire része a hagyománynak a szüreti felvonulás – mondta. Emlékeztetett, nem száz, hanem ezer években mérhető a szüret megünneplésének múltja. A tolvaj meg a csősz szerepjátékára hívta fel a figyelmet, és Pilinszky Jánost idézte: „Minden borospince a halhatatlanság szigete.” Az idézet nyomán arról beszélt, a halhatatlanság, az időtlenség szigete a győrvári szüreti rendezvény is.

– A szüret, a betakarítás ma is alkalom családi összejövetelekre – hangsúlyozta Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár polgármestere. Az ünnepélyes megnyitón köszönetet mondott azoknak, akik sokat tettek a településért. Béri Balogh Ádám díszkardját kapta V. Németh Zsolt; mint a polgármester kiemelte, köszönetként, hogy mindig kiállt Győrvárért, sokat köszönhet neki a település. Béri Balogh Ádám díszpisztolyát pedig Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke kapta ugyancsak köszönetként Győrvártól az idei szüreti összejövetelen.

A fesztivál igazi mulatozással zárult, a hangulat szó szerint Olaszfáig hallatszott: a Vasi-Hegyhát kedvencei, így mások mellett A jó Laci betyár és Sláger Tibó szórakoztatta a győrváriakat és a közelebbről meg messzebbről érkezett népes vendégsereget.

VAOL