Fejlődő zártkertek Hegyháthodászon

2019-07-09 10:23:21


Könnyebb már az öntözés a hegyháthodászi szőlőhegyen, kutat fúrtak. Könnyebb a közlekedés is, javították a zártkerti utat. A hétvégén tartották az avatót.
Tipikus táj a hegyháthodászi határ: a falu mellett régi szőlőbirtokok, 150 évvel ezelőtt még 42 birtokos gazdálkodott itt – mutatta be az út- és kútavatón Kercsmár Kálmán polgármester. Legutóbb 15 éve volt jelentősebb útkarbantartás, egy tavaly májusi felhőszakadás végképp szükségessé tette a javítást. Önerőből erre nem futotta, sikerrel pályáztak a zártkerti programban, hétszáz méteren már kényelmesebb a közlekedés.
Ezt, és az öntözéshez vizet adó kutat is avatták. Ennek jelentőségét hangsúlyozta az avatón V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő. Azt is mondta, a kiépített áramellátás miatt is az egyik leggondozottabb a hegyháthodászi „hegy” az egész országban. Beszélt az avatón a szőlőhegyek, zártkertek értékeiről, például, hogy a tömegtermeléssel szemben őshonos gyümölcsök termőhelyei. Illés Pétert idézve úgy fogalmazott, az első nyaralóhelyek voltak ezek a másodlagos gazdaságok, mintegy ellenvilágként működtek – és működhetnek ma is.
VAOL