Avatóünnepség az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságon

2018-07-01 20:43:26


Pénteken avatták fel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központját, valamint a Natura 2000 látogatóközpontot és Tourinform-irodát Őriszentpéteren. 

 

Az egykori Őri fogadó felújításával és egy új irodaház megépítésével kialakított központ az Új Széchenyi-terv 734 millió forintos projektjének jóvoltából valósulhatott meg.

Az avatáson dr. Markovics Tibor igazgató köszöntötte a nagy számban megjelent érdeklődőket. Elmondta: az Őrségi Nemzeti Park vagyonkezelésében lévő területek és a dolgozói létszám növekedése után nagy szükség volt már egy kényelmesebb irodaépület létesítésére,  régi központ pedig visszakaphatja eredeti funkcióját: szálláshely és erdei iskola fog működni benne.

V. Németh Zsolt a térség országgyűlési képviselője  az Őrség szépségeiről, a mesésen hangzó nevű növényekről beszélt. Tisztelettel szólt a nemzeti parki dolgozók munkájáról, akik értékrendeket harmonizálva teljesítik küldetésüket, őrzik az ezeréves természeti örökséget.                                                                                                  

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár   szerint az Őrségi Nemzeti Park   a hazai természetvédelem emblematikus helyszínévé  vált. Példaértékűnek nevezte az olyan kezdeményezéseket, mint a magyar tarka állatkihelyezési vagy a muraközi ló génmegőrzési programja.

Az igazgatóság  új központjába belépőt Mezőfi Zsuzsanna és Koltai László szobrászok kompozíciója fogadja: Baján, a szabadalmas őrálló vitézek egyike feleségével, Rékával és Csenge lányával házigazdaként áll az ajtóban. A művész házaspár további alkotásai láthatók a nagyteremben, míg a folyosókon Markovics Ágota festőművésznek a Kárpát-medence női viseleteit ábrázoló képei láthatók. Dr. Markovics Tibor elmondta: az épület a továbbiakban is helyet ad majd kiállításoknak, illetve konferenciákkal, képzésekkel áll a közösség szolgálatában. Az utcafronton kialakított látogatóközpont interaktív módon, felnagyított makettekkel mutatja be az őrségi Natura 2000 területek természeti értékeit, az élőlények és a környezet összetett kapcsolatrendszerét.