Bérbaltavár, új gyümölcsöskert megáldása 2018.04.06

2018-04-10 10:00:47


CIGÁNYPASZTORÁCIÓS TALÁLKOZÓ 

2018. 04. 06.

Áldást kapott az új gyümölcsöskert Bérbaltaváron

Gyümölcsöst gondoznak romák Bérbaltaváron: az egyház és az önkormányzat közös kezdeményezésének célja, hogy visszavezesse a munka világába a foglalkoztatásba vontakat. A cigánypasztorációs találkozó keretében kapott áldást a kert és a helyiek munkája.


Dr. Székely János megyés püspök áldotta meg a bérbaltavári kertet .

Az egyházmegye harmadik cigánypasztorációs találkozóját Boldog Ceferino tiszteletére rendezték: roma családok és hegyháti magyar családok gyűltek össze Bérbaltaváron, de Zalaegerszegről és Celldömölkről is érkeztek. Meglátogatták a zártkerti program keretében beültetett gyümölcsöst: áldást kapott a kert és a helyiek munkája dr. Székely János megyés püspöktől. Bodzát ültettek lent, szőlőt a felső területeken a hivatal udvarán, amely egybeér a templomkerttel - mutatta Németh Béla polgármester. Az önkormányzat és az egyház közös programjában adnak munkát a helyieknek közfoglalkoztatás keretében, a cél az, hogy visszavezessék őket a munka világába. 


Többszörösen értéket teremtenek a bérbaltaváriak: a munkaadás mellett a gyümölcsös gondozásával a biodiverzitás fenntartásához járulnak hozzá - méltatta a programot V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

 

A helyi értékek a gyerekek munkája nyomán is megjelentek: a csehimindszenti iskolások A mi falunk című értékgyűjtő pályázatra szedték össze, mit látnak értéknek helyben. 


A dolgozataikat ajándékba adták a püspöknek, az államtitkárnak, valamint Majthényi Lászlónak, a Vas Megyei Közgyűlés elnökének. Az iskolások pedig a Földművelésügyi Minisztérium ajándékait vehették át munkájuk elismeréseként.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: vaol.hu, FM