Olaszfa, szennyvíztisztító rendszer kiépítése 2018.04.05

2018-04-06 08:00:54


EGYEDI MEGOLDÁST TALÁLTAK 

Megoldották a problémát - 84 szennyvíztisztító lesz a hegyháti Olaszfán

A Vidékfejlesztési Program mintegy 127 millió forintos támogatásával egyedi szennyvíztisztító-rendszert építenek ki Olaszfán: a megoldás példa lehet több kistelepülés előtt.

Más megoldás

Kétszer is pályáztak, hogy vezetékes, vagyis csatornarendszerű szennyvízelvezetést építsenek ki a faluban, nem nyertek, ez volt az egyik ok, hogy az egyedi megoldás mellett döntöttek - mondta el Landor Gyula, Olaszfa polgármestere. A másik ok, hogy 44 olaszfai ingatlan van olasz tulajdonban, nem állandó lakosokról van szó, akik nem akartak rákötni egy ilyen rendszerre. A megoldás az egyedi szennyvízkezelés, ennek kiépítésére nyert most 127 millió forintot a falu, a megvalósításhoz az önrész 23 millió forint. A gyakorlatban ez 84 szennyvíztisztítót jelent, azok 89 háztartást látnak el.


Landor Gyula polgármester, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke tájékoztatott a megyében egyedülálló szennyvíztisztító rendszerről Fotó: Szendi Péter

Lakosság

Egy-egy telep több háztartást is elláthatna, de az olaszfaiak lakossági fórumon döntöttek arról, hogy érdemes minden háztartásnak külön tisztítót fenntartani. Hogy pontosan hogyan működik a rendszer, hogyan kell kezelni, tisztítani, azt Dióskálon láthatták az olaszfaiak. Az önkormányzat szervezett utat a Zala megyei faluba, ahol már hat éve sikerrel használnak ilyen rendszert. Itt is az önkormányzat lesz a fenntartó és a tervek szerint főállású szakember vigyázza majd a telepek működését, karbantartását. Landor Gyula mutatta: sok papírmunkán vannak túl, és azt reméli, a nyáron elkészülhet az egyedi és egyben a megyében még egyedülálló rendszer. A megoldás követendő példa lehet.

Vas megye 216 településéből 119-ben megoldott jelenleg a szennyvízelvezetés, 27 településen folyamatban van a csatornarendszer kiépítése, és hetven településen még nincs megoldás - számolt be V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. A szennyvízelvezetést még nélkülöző települések apró falvak, amelyeknél érdemes megnézni, hogy rákössenek-e a szennyvízcsatorna-hálózatra, vagy az olaszfai megoldást válasszák, amit mérföldkőnek nevezett az államtitkár. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a napokban azt mondta: 2018 után meghirdetnék a Modern falvak programot, amelynek célja a kistelepülések fejlesztése és megerősítése - ebbe a programba ajánlja az olaszfai szennyvíztisztítás mintáját.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: vaol.hu