Táplánszentkereszt, Ötkukás Játékok 2018.03.21

2018-03-23 13:38:01


Űzz sportot a szelektív hulladékgyűjtésből is!

2018. március 22. 13:11

A környezettudatos magatartás és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium Ötkukás Játékok elnevezésű rendezvénye, melynek a táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola adott otthont szerdán délelőtt.

A műanyag 1907-es megjelenése előtt egyszerűbb volt a dolgunk: a háztartásokban csak szerves hulladék keletkezett, amely a természetbe került vissza. Azóta folyamatosan nőtt azon hulladék mennyisége, melyet lerakókba voltunk kénytelenek vinni. Ha ezen nem változtatunk, saját életterünket csökkentjük tovább - hívta fel a gyerekek figyelmét V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár.


A meglepetésvendégként érkezett Király Gábor labdarúgó elmondta, hogy amikor 21 évesen külföldre igazolt, olyan országba került, ahol már szelektíven gyűjtötték a hulladékot. Gyermekei így már ebben a szemléletben nőttek fel, és a mai napig itthon is így gyűjtik a szemetet. Kellenek célok - emelte ki a példaképnek számító 108-szoros válogatott kapus, - és mindent meg kell tenni a sikerért, nem csupán a sportban, de a környezetvédelemben is.

A tárca kiemelt feladatának tekinti a felnövekvő generáció szemléletformálását; ezt a célt szolgálja többek között az Ötkukás Játékok is, melynek elnevezése a hazánkban öt felé szelektált (papír, műanyag, fém, színes és fehér üveg) hulladékra utal.

(FM Sajtóiroda)