Jánosháza, Almafesztivál 2017.09.30 14:00

2017-10-02 09:00:17


Megtelt Jánosháza: negyedszer ünnepelték a szimbolikus gyümölcsöt

A helyi civil szervezetek jóvoltából készültek almás finomságok, a színpadi produkciók között pedig minden korosztály megtalálta a neki valót - így telt a negyedik almafesztivál.

Behajtották a ludakat Jánosházán - legalábbis erre az aktuális őszi munkára figyelmeztettek játékukkal a jánosházi óvodások. Az őszt a Szent Mihály-napi ovis műsor mellett természetesen almával ünnepelték a negyedszer megrendezett almafesztiválon.


Majdnem kétméteres gúlát emeltek almából, a sátraknál pedig megszámlálhatatlan almás finomság készült: muffin, rétes és a krumplis tócsni mintájára almás pogácsa sült olajban. 

Jelenleg 7500 almafajtát ismernek a világon. Az idared, a golden, a jonatán mellett ne feledkezzünk meg a hagyományosakról sem, mint a cigány-alma, a csörgőalma, a batul - sorolta köszöntőjében V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Azt is hozzátette, hogy az alma pálinkaként is egészséges. - Magyarországon évtizedek óta évente 550-600 ezer tonna alma terem, kétharmada ipari minőség, most arra kell törekedni, hogy javuljon az arány - mondta a gyümölcs hazai helyzetéről az agrárfejlesztésért is felelős államtitkár.


Beszélt arról is, hogy az alma többszörösen szimbólum: a termékenységé, a tudományé is. Emlékeztetett, hogy Európában az 1990-es években kezdtek almanapot tartani, az USA-ban pedig régi a hagyománya, ott október 30-án. Jánosházán viszont jól tették, hogy előbbre hozták az almanapot, hiszen csodás őszi napsütésben ünnepelhettek. Sokan élvezték a színpadi produkciókat, amelyek összeállításánál szempont volt, hogy minden korosztálynak szóljanak - emelte ki Kiss András polgármester. 


Hangsúlyozta még a város civil szervezeteinek aktivitását is, amely nélkül nem rendezhették volna meg a negyedik almafesztivált.

Forrás: vaol.hu

Fotó: FM