Káld-Hidegkút,Kápolna átadás és megáldás 2017.09.08

2017-09-11 09:00:01


A káld-hidegkúti vadászház mellett, a réten emeltek imahelyet

2017. szeptember 08.

KÁLD-HIDEGKÚT Kisboldogasszony tiszteletére építették és szentelték fel a kápolnát az erdő szívében. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a Földművelés-ügyi Minisztérium 25 millió forintos támogatásából és a Szombathelyi Egyházmegye engedélyével, iránymutatásával emeltette az új imahelyet.

A templomok nemcsak kőből, habarcsból és támogatásból épülnek, kell az ima is. De ez fordítva is igaz: ha nem imádkoznak benne, akkor csak egy építmény - mondta a tegnap tartott ünnepélyes kápolnaavatón V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Idézte Szent Ferencet, aki azt mondta: a természet olyan ragyogó könyv, amelyen keresztül az Isten beszél hozzánk. Nemes és áldozatkész cselekedetnek nevezte a templomépítést, szerinte amikor a kápolna felállítása mellett döntöttek az erdészek, akkor ezzel demonstrálták hitüket, büszkeségüket és munkaszeretetüket is.

 

A múlt ápolása nem a felidézést jelenti, hanem építeni kell a múlttal való közösségünket. Ilyen ez a kápolna - fogalmazta meg köszöntőjében dr. Bitay Márton államtitkár. A politikus szerint jelentős vállalás a Szombathelyi Erdészeti Zrt. részéről, hogy nem egy nagy és látványos turisztikai beruházás megvalósításába fogott, hanem inkább kápolnát épített 25 millió forint támogatásból.


Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója egy példát hozott köszöntőjében. - Az a tölgyfa, amely erős gyökerű, állja a vihar rohamait. Ilyen a magyarok számára a kereszténység - fogalmazta meg.

A káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolnát egy különleges szobor díszíti: a csíksomlyói Szűz Mária-
szobor kisebb, de pontos mása. Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymeghízott elmondta: Csíksomlyó nemzeti zarándokhely, a határon innen élő és a határon túli magyarság összetartozásának szimbóluma. Ezért jelentős, hogy a szobor mása az erdei kápolnához került.

 

A szobrot, az oltárt, az épületet sorban megáldotta dr. Székely János szombathelyi megyés püspök.

Gyönyörű szép templomban állunk, a természetben. Teteje az égbolt, freskói a felhők. A teremtő alkotta - fogalmazott a napsütéses szentmise alkalmával a megyés püspök. Emlékeztetett, hogy az ember őre a természetnek, azt rábízta az Isten.


Székely János szavai szerint a természet nyitott könyv, amely énekel a teremtőről - éppen ezért jelentős, hogy az erdő szívében, Káldtól nem messze, a Farkas-erdőben áll egy imahely, egy új kápolna.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök