Csákánydoroszló, Ikervár Iskolai tanévnyitó 2017.09.01 8:00

2017-09-04 08:00:33


Csákánydoroszlóban és Ikerváron is van ok örömre az iskolákban

2017. szeptember 01.

CSÁKÁNYDOROSZLÓ, IKERVÁR Majdnem 1 milliárd forintos fejlesztés hírével indult a tanév Csákánydoroszlóban, miközben megújult tantermekben kezdte a tanulást az ikervári gyermekotthon 11 általános iskolás diákja.

Egy-egy verssel fogadták az elsősöket a nagyok, majd szó szerint kézen fogva vezették az iskolába a nyáron még óvodás apróságokat, akik jelképesen egy-egy ceruzát kaptak ajándékba - így kezdődött a tanév a csákánydoroszlói Csaba János Általános Iskolában.


"Beavatási rítusnak" nevezte a kedves szertartást V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy régi álma valósulhat meg az iskolának, hiszen 220 millió forintból tornacsarnok épül, miközben 116 millió forintos energetikai megújítás folyik az úgynevezett TOP-keretből. Ez utóbbinak szemtanúi lehetnek a tanévet kezdő diákok és szülők: felállványozott, egyre szépülő épületben csengettek be Csákánydoroszlóban. Az iskola főépülete 39 éves - csaknem azóta szeretnének tornatermet is hozzá. Egy harmadik fejlesztési lehetőség nyertese is lett az iskola: 590 millió forintból bővítik, fejlesztik az intézményt. - A megye egyik legmodernebb iskolája lesz a csákánydoroszlói - foglalta össze az országgyűlési képviselő. Kitért arra, hogy ugyanebből, az úgynevezett EFOP-forrásból jut a térségben még a győrvári általános iskolának is, ott mintegy 540 millió forintból fejleszthetik az intézményt.

 

Összeadva a Csákánydoroszlóba érkező három sikeres pályázati támogatást, Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott: emberemlékezet óta nem volt ilyen mértékű fejlesztés.


Gyermekember az égre néz, a lelke már a jóra kész - a Tarzan című rajzfilm dalát énekelték az ikervári gyermekotthon általános iskolásai, és prózával is köszöntötték vendégeiket a fiúk. Két csoportban 11 diák kezdi a tanévet a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Központ ikervári gyermekotthonában, várhatóan a most megnyitott tanévben is bővülnek az osztályok. Hiszen speciális iskoláról van szó, amelyben megújult tantermekben tanulhatnak a gyerekek, fiatalok. Az ünnepélyes szalagátvágás után Szent-Györgyi Albertet idézte a tanévnyitón V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő: Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni. Kiemelte, hogy több energiát követel az oktatóktól, hogy a gyermekotthonban élő diákokat tanítsák - ehhez jó munkát, a fiataloknak eredményes tanulást kívánt.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes

Fotó: FM