Petőmihályfa, Szent István Napi Ünnep, Kármentő fellépés 2017.08.20. 15:00

2017-08-22 09:00:31


A szőlőhegy napja is volt az államalapítás ünnepe Petőmihályfán

2017.08.20

Petőmihályfa

Kovács Ernő polgármester Szent István szellemiségéből a közösségi összefogást emelte ki, ennek nyomán pedig azt, hogy az önkormányzat a szőlőhegy rendbetételén munkálkodik, és a kápolna is felújítás előtt áll.


V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő az ünnepen fellépett a Kármentő zenekarral, köszöntőjében pedig a zártkerti revitalizációról is beszélt: Petőmihályfának jó esélye van a sikeres pályázatra, néhány hét múlva kiderül, hogy állami támogatással folytathatják-e az impozáns szőlőhegy fejlesztését.

A képviselő arra is rámutatott, hogy  Szent István királyunk ünnepén különösen nagy tisztelettel fordulunk az Újkenyér felé, itt, a petőmihályfai szőlőhegyi kápolnában, ahol legtöbbször bőséges szőlőtermésért és jó évjáratért fohászkodunk.


Szépen példázza a kenyér és bor szoros kötelékét az augusztusi hónap vége: ebben az időszak aratják le és takarítják be a búzát, hogy új kenyeret készítsenek belőle. Ugyanígy az idő is lassan őszbe fordul: ilyenkor pedig a szüreti munkálatok kezdődnek meg. Hamarosan kisajtolják a beérett szőlőszemekből az első cseppeket: mustot, murcit, s ha minden jól megy, végül új bort is kapunk. A két időszak és betakarítási folyamat szinte összeér, egymásba kapaszkodik.

Forrás: vaol.hu és FM