Körmend,Szent István napi program 2017.08.19 20:00

2017-08-21 11:00:44


Fények a Rába vizén - Feldíszített csónakokkal köszöntötték augusztus 20-át Körmenden

2017. augusztus 19.

Több mint fél évszázados hagyomány már Körmenden, hogy az államalapítás ünnepének előestéjén feldíszített csónakok siklanak át a Rábán.

Rengetegen gyűltek össze a Rába két oldalán, hogy sötétedés után megnézzék a 12 kivilágított, feldíszített csónakot a vízen.


A 20 órai harangszó után V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő beszélt, aki kiemelte: Szent István intelmei a mai kor egyéneinek, közösségeinek és a nemzetnek egyaránt iránymutató. Ezen az alkalmon a közösségi lét állt a középpontban.

Így ma, Szent István vigíliáján érdemes arra is megemlékeznünk, milyen eredményeink is vannak, amikor kenyértörésre, illetve: -szelésre kerül a sor! A nyár és az aratási szezon végén elmondhatjuk: az átlaghoz képest több étkezési búza termett az idén, s ezek közül is kiemelkedik Vas megye termése. Ez a hír biztonságot nyújt nekünk és a magyar gazdaságra is jó hatást gyakorol.

 

A búzán keresztül pedig elláthatunk egészen a ma különösen fontos kenyérig: amely ételként és szimbólumként a gyarapodáson, a bőségen, a jólléten túl az otthonosság érzetét is magában hordozza. Már a Szentírás is úgy tartotta, hogy ha valakivel közösen eszünk kenyeret, akkor szövetségre lépünk az illetővel. Ezt a szövetséget újítja meg a magyar nemzetközösség minden évben, augusztus végén. Tegyünk így tehát mi is!


Az új kenyeret Fejes Dániel magyar bajnok kenus hozta szintén a vízen át, majd Bebes István polgármester szegte meg és osztotta szét.

 

Azután siklott át a Rábán a 12 mesés csónak: akár a szentjánosbogarak, úgy tűntek el a sötét éjszakában.

Forrás: vaol.hu, Vadas Krisztina, és FM

Fotó: Vaol.hu, Szendi Péter