Vasszécseny, Szent István szobor avatása 2017.08.20 9:30

2017-08-21 09:00:08


Szobrot állítottak Szent István királynak

Wallner Gábor fafaragó munkáját a Vasszécseny nyolcszáz éves fennállását ünneplő eseménysorozat zárónapján avatták fel.

Vasszécseny

2017.08.19

Légy erős, légy alázatos, légy szelíd, légy becsületes, ezek a szavak útmutatóul szolgálhatnak számunkra is - sorolta a szoboravatón Szent István intelmeiből V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

A képviselő kérdésekkel vonta be a résztvevőket az ünneplésbe: Ki tudná megmondani, mi áll majd itt 800 év múlva? Kik és milyen megemlékezést tartanak majd? Fennakadunk-e mi is az idők rostáján? Lesz-e, aki emlékezzen? Én bízom benne, hogy a válasz: igen. Vasszécseny és az itt élők története folytatódni fog. Ehhez szükség van a jelen erőire, az összetartásra, és a közös munkálkodásra. És a hitre, belső tartásra, emlékezésre: ugyanis csak a saját értékeivel és múltjával tisztában lévő közösség tud fennmaradni, és újat alkotni.


Ma, az 1217-ben először lejegyzett Milek település helyén, az elmúlt 800 évet ünnepeljük. Belegondolni is szédületes, mennyi minden történt és történhetett ez alatt a 800 év alatt, míg Milekből végül Vasszécseny lett. Hálával gondolhatunk azokra a dolgos kezekre, melyek fáradhatatlan munkával és kitartó hittel tették a dolgukat megmaradásunk érdekében. Az ősök, akiknek köszönhetően a település mellett most mi magunk is itt lehetünk.

Végezetül V. Németh Zsolt azt kívánta, hogy ezen az ünnepekkel teli, szép hétvégén újra felfedezzék értékeiket, közösségüket, hagyományaikat.

Két vers is íródott a vasszécsenyi ünnepre: Pődör György és Nagy János költeménye is elhangzott. Zsolnai Zoltán polgármester kiemelte: a község új emlékhelye, tere és a szobor is az egység szimbóluma.

Forrás: vaol.hu

Fotó: vaol.hu, Unger Tamás