Nemeshany, MEOE Szövetség Pásztorkutyás találkozója 2017.08.19. 10:00

2017-08-21 08:00:37


Kutyakiállítás Sárosfőn: a küllem mellett az egyéb tulajdonságok is fontosak

2017. augusztus 20.

Nemzeti kincseink, az élő értékeink ápolásával példát kell mutatnunk gyermekeinknek, unokáinknak - hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter a kutyakiállítás fővédnökeként.

Több mint kétszázan regisztráltak a juhász és pásztorkutyák CAC kiállítására, melyet szombaton rendeztek a Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészetének Nemeshany felől megközelíthető vadászházánál. A rendezvényen Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket.


Szeretetet és bátorságot venni nem lehet, elég, ha egy kutyát vásárolsz - emlékeztette a megjelenteket a vezérigazgató. A közjóléti célok között különösen fontosnak tarja a rendezvények szervezését, amely az erdőgazdaságot közelebb viszi az emberekhez, ezáltal megtanulhatják, hogyan kell az erdőben viselkedni, megismerhetik az erdészek és vadászok munkáját. Végül felidézte: a kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magadnál.

 

Simicskó István több éve örömmel vállalja a rendezvény fővédnökségi tisztségét, és hálás a szervezőknek.

Egy nemzetet, emberi közösséget sokféleképpen jellemezhetünk, ezek közül kiemelkedik az, hogy miként ápoljuk nemzeti kincseinket, élő örökségeinket - mondta a miniszter. Hozzátette: fel kell hívni a gyerekek figyelmét azokra az értékekre, amelyeket elődeink hagytak ránk. Simicskó István elmondta, 2004-ben a kezdeményezésére nyilvánítottak nemzeti kinccsé kilenc magyar kutyafajtát és több haszonállatot.


A rendezvény díszvendégeként V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért, hungarikumokért felelős államtitkár Csányi Vilmos etológus gondolatát idézte, miszerint a kutya már nem állat, de még nem ember.

A kutyák közkincsek, nemzeti örökségünk részei, a magyarság karakterének megjelenítői. Vigyáznunk kell rájuk jogszabályalkotással és támogatási rendszerrel, de legtöbbet a közemberek tudnak tenni - mondta az államtitkár, majd az őshonos állatfajták génmegőrzési stratégiáját ismertette, hiszen a küllem mellett az egyéb tulajdonságok megőrzése is fontos.

 

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke, Korózs András elmondta, több mint kétszáz kutyát neveztek be a versenyre.

A rendezvény kezd nyitni külföld irányába, mind Nyugat-, mind Kelet-Európa felé - ismertette az elnök, majd megköszönte a program támogatóinak a hozzájárulást. A rendezvény sikeréért fáradhatatlanul dolgozott Udvaridné Lukács Ilona, a MEOESZ elnökségi tagja, a Hungária Komondor Klub elnöke, nemzetközi küllembíró. 


34 kutyafajta három körben versenyzett. A bírálatok idején népi játékok, rendőrségi, tűzoltósági, vöröskeresztes és karate bemutató, versenyautó is szórakoztatta a közönséget, mini termelői piac kínálta portékáját.

Forrás: veol.hu, Penk Tímea

Fotó: veol.hu, Pesthy Márton