Vasvár, XV. Vasvári Rétesfesztivál 2017.08.05. 12:30

2017-08-07 11:00:46


Elkelt volna a jeges rétes is: fesztivál Vasváron a tradíció jegyében

2017. augusztus 05.

Jubilált a Rétesfesztivál. Az idei a tizenötödik volt. A csapatok helyben nyújtották, sütötték a Nagy Gáspár Kulturális Központ körül felállított sátrakban a különleges finomságokat.


A SIKERES FESZTIVÁLOK TITKA

Egy fesztivál sikerességének alapja, hogy a vezérmotívuma népszerű legyen. A rétes az. A másik fontos tényező a kísérőprogramok változatossága. Ez is együtt van Vasváron - mondta köszöntőjében Tóth Balázs polgármester.

A városvezető a sikeres fesztivál harmadik elemeként az azon résztvevőket nevezte meg. Ha a látogatók számára a program találkozások, beszélgetések apropója, akkor valóban jól sikerült a rendezvény. A vasvári Rétesfesztivál épp ilyennek bizonyult.


JEGES RÉTESRECEPT KERESTETIK

Ilyen időben minimum hűtőbe tett gondolatokra vagy akár jeges rétesre vágyunk - kezdte ezzel megnyitóbeszédét V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár irodalmi idézetekkel jelezte: a rétes mindig is a hazai kultúra fontos része volt.


Tradíciónk része, gaszto-remekmű, számos értéktárban szerepel. Ízig-vérig vasi, ízig-vérig vasvári. Sok kísérletezés és rendhagyó próbálkozás is volt korábban a fesztiválon, de a rétesporták végül mindig visszatértek a klasszikushoz, ezek az igaziak. Az almás, a mákos, a tökös-mákos - sorolta az államtitkár.

Forrás: vaol.hu, Pogács Mónika

Fotó: FM