Horvátzsidány, koszorúzás Szent Tamás szobránál 2017.06.17

2017-06-19 11:00:25


SZENT TAMÁS APOTOL, A FÖLDMÉRŐK VÉDŐSZENTJE

SZOBRÁNAK KOSZORÚZÁSA

HORVÁTZSIDÁNY, Peruška Mária kegyhely  

2016.07.03.

Az I. Magyar Családi Földmérő Piknik keretén belül V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő beszédet mondott a Szent Tamás Apostol, a földmérők védőszentje szobrának koszorúzása alkalmából.


Az államtitkár elmondta, hogy a navigációhoz, a határok kijelöléséhez, a térképek rajzolásához a földmérők pontokat, méreteket, távolságokat határoznak meg. Munkájuk nélkül eltévednénk. De ahhoz, hogy az életünkben, hivatásunkban is megtaláljuk a helyes utat, másféle referenciapontokra, másféle iránymutatásokra is szükségünk van: többek között jelképekre, példaképekre, szertartásokra.


Az értékek önmagukban észrevétlenek. Szavainkban, cselekedeteinkben érhetők tetten és alkotásainkban válnak láthatóvá. Ezért csodálatos, hogy mindazok, akik elzarándokolnak a Peruška Mária kegyhelyre immár 30 szoborban ismerhetnek rá a különböző mesterségek, hivatások választott hőseire, s az általuk képviselt értékekre. Közöttük talál ma helyére Szent Tamás, aki India, az építészek és a vakok mellett a földmérők védőszentje is.


V. Németh Zsolt beszélt arról is, hogy Szent Tamás a geodéták számára a közösségvállalást, a hűséget, az elhivatottságot és a kitartást testesíti meg. Mindazokat az értékeket, amelyeket ez a gazdag hagyományokkal rendelkező szakmai közösség megőrizni kíván. Legyen hát a szoborpark legújabb tagja is jelkép, példakép, referenciapont és találkozóhely. Őrizze az értékeket és fűzze szorosra a kötelékeket.


Végezetül az államtitkár azt kívánta, mutasson ezentúl irányt a földmérőknek, akár a hagyományaikhoz, akár egymáshoz keresik az utat.

Forrás: FM

Fotó: FM