Budapest, szentgotthárdi templom felújítása sajtótájékoztató 2017.04.12

2017-04-13 08:30:37


 Félmilliárd forinttal támogatja a kormány a szentgotthárdi templom felújítását

A kormány 535 millió forinttal támogatja a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítását, melyről szerdán a Parlamentben tartottak sajtótájékoztatót.


Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a Szentgotthárdon és környékén élő szlovén kisebbség kulturális és hitéleti tevékenysége erősíti a magyar nemzetet, és jótékony hatással van Magyarország és Szlovénia kapcsolatára is. Az államtitkár V. Németh Zsolt választókerületében lévő települések további egyházi műemléki és hitéleti fejlesztéseiről elmondta, a csipkereki templom kilencmillió, a táplánszentkereszti plébánia négymillió forint támogatást kap felújításra, a szentpéterfai vörös nagytemplom tornyának felújítására szintén négymillió forintot, az őrimagyarósdi evangélikus egyházközség gyülekezeti termének felújítására pedig 1,5 millió forintot ad a kormány.


V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a nemzetiségi szószóló, az országgyűlési képviselő, az egyház és a polgármester több éves erőfeszítéseként ebből a támogatásból befejeződhet Magyarország harmadik legnagyobb barokk templomának évek óta tartó, teljes körű a felújítása. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt év végén az önkormányzatokon keresztül biztosított forrást a kormányzat a jánosházi és a vasvári templom felújítására.


Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló arról beszélt, hogy a hivatalos statisztika szerint 2600, a közösség szerint 4000 tagú magyarországi szlovén kisebbség döntő többsége az osztrák-magyar-szlovén hármas határ térségében él. E közösség megmaradásának egyik legfontosabb eszköze az anyanyelvű hitélet, ezért a közösségnek is szívügye a szentgotthárdi katolikus templom, ahol minden hónapban tartanak szlovén nyelvű szentmisét. A munkálatokról szólva ismertette: jelenleg a karzat felújítása zajlik, ezzel májusra készülnek el. A most megítélt támogatásból többek között megtörténhet a főhajó teljes körű felújítása, megújulnak a mennyezeti freskók, a templomban lévő szobrok és a gyóntatófolyosó bútorai.

Forrás: FM, Sajtóiroda
Fotó, FM/Pelsőczy Csaba, nyugat.hu