Marcali,Sajtótájékoztató-belső-somogyi vízi világ-2017.03.03 10:00

2017-03-06 09:00:44


Élőhelyvédelemre fordítanak 174,5 millió forintot a belső-somogyi homokvidéken

2017. március 3. 

Korábban nem látott összeget fordítunk ezekben az években természetvédelemre, - a most folyó fejlesztési ciklusban több mint 60 milliárd forintot - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára pénteken Marcaliban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság sajtótájékoztatóján. Az eseményen bejelentették, hogy 174,5 millió forintos támogatással élőhelymegőrzési, természetvédelmi beruházások valósulhatnak meg a belső somogyi homokvidéken.


V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár beszélt arról is, hogy az országos természetvédelmi programban nagy hangsúlyt fektetnek egyebek közt a bemutatóhelyek létrehozására, a területek kezeléséhez szükséges infrastruktúrák fejlesztésére, a természetvédelmi őrszolgálat megújítására, és új elemként az élőhelyek monitorozására.

A legfontosabb feladatnak tekintik, a legtöbb forrást is erre fordítva, az élőhelyek megújítását, megőrzését, rehabilitálását. Ez történik a belső-somogyi, Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területére eső projektben is, ahol vízkormányzással próbálják meg elérni az invazív-, illetve idegenhonos fajok kiszorítását, felszámolását, teret adva az őshonos növényeknek, állatoknak - fogalmazott az államtitkár, példaként említve az itt élő védett fajok közül a zergeboglárt, a rétisast, a mocsári teknőst és a nagykócsagot.

Móring József Attila, Somogy megye fejlesztésekért felelős kormánybiztosa azt hangsúlyozta, hogy a 174,5 millió forintos uniós támogatást elnyert projekt révén a Gyótai-tórendszer, a Csombárdi-rét és az Újvárfalvai-rét megmentésével, újraélesztésével olyan természeti értékek megőrzésére kerül sor, amelyek e beavatkozás nélkül nem maradnának meg a korábbi formájukban.


Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet mintegy 8 ezer hektárnyi kiterjedésű. Az északi részt a dél-balatoni berek-területek maradványai képezik, déli irányban pedig Nagybajom, Böhönye térségére, a belső-somogyi homokvidék nagyon értékes élőhelyeire terjed ki. Mint kifejtette, a jövő tavaszig megvalósuló projekt legfontosabb elemeként Gyótapuszta egykori halastavainak területén végeznek beruházásokat, három patak medréhez kapcsolódóan. A patakok medrét a múlt században vízrendezési, meliorációs céllal szabályozták, kiegyenesítették. Azóta a víz gyorsan távozik a területről, ami a késő nyári időszakban komoly aszályokat okoz. A még meglévő patakkanyarulatokat vissza kívánják kapcsolni, vízvisszatartó műtárgyakat, zsilipeket létesítenek.

Egy-egy ilyen beavatkozással több száz hektár vízellátást lehet javítani - fogalmazott az igazgató. A projekt részeként a tavakba őshonos halfajokat is telepítenek. Az igazgató arról is beszámolt, hogy egy másik projekt keretében őshonos állattartó telep épülhet Nagybajom térségében, ahol egyebek közt racka-juhokkal kívánják megoldani hosszú távon a homoki gyep kezelését.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda)