Rum, XVII. Rumi Rajki Kulturális Napok 2017.01.21 15:30

2017-01-24 12:00:15


Rum állandó kiállítással tiszteleg híres szülöttjének

2017. január

17. alkalommal emlékeztek meg Rumi Rajki István szobrászművészről szülőfalujában. Ezúttal állandó kiállítás is nyílt.

Egy év híján felnőttkorba lépett a Rumi Rajki István kulturális napok, amelyet idén 17. alkalommal rendeztek meg, szokás szerint a magyar kultúra napjához kötve január 21-én a Kultúra Házában. 


Nem véletlen, hogy a szobrászművész Rumi Rajki Istvánról való megemlékezést a kultúra napjához igazítják. A faluban született művész születésnapja és halála is a nyári hónapokra esik, és mivel a megemlékezés főszereplői rendszerint az olyankor nyári szünetet töltő gyerekek, kellett találni egy méltó időpontot. 


Így lett 17 évvel ezelőtt a kultúra napja köré szervezve a három napos ünnepségsorozat - mesélte Kraft Béla László, a Rumi Rajki István Általános Iskola igazgatója.      

 

A művelődési otthon színültig telt szombaton 15.30-kor, hogy megnézzék az iskolások, a Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola, a RumiPlektRum Gitárklub, és a Körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes műsorát.


V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, a művész elfeledett életművét, a Rumi Rajki Műpártoló Kör kutatta fel és tárta a közönség elé. 


Az ünnepség végén már évek óta hagyományosan egy kiállítást nyitnak meg, ami ezúttal rendhagyó volt, hiszen Rumi Rajki István műveiből nyílt állandó tárlat a művelődési ház galériájában. 


Hétfőn aztán egy rajz- és kézműves versennyel folytatódtak a programok, majd kedden egy kistérségi tanulmányi versenyen mintegy száz diák  méri össze a tudását.

Forrás: vaol.hu, Budai Dávid