Johannesburg, CITES-egyezmény 2016. szeptember 22-23.

2016-09-27 11:24:10


Magyarország elkötelezett a vadon élő állat- és növényfajok védelmében

2016. szeptember 26. 

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, Johannesburgban nemzetközi miniszteri tanácskozáson képviselte Magyarországot a veszélyeztetett vadon élő állat és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) részes felei 17. konferenciájának magas szintű ülésén.


Az államtitkár beszédében elmondta, hogy a vadon élő fajok illegális kereskedelme aggasztó méreteket öltött az elmúlt néhány évben. Világszerte a szervezett bűnözés egyik legjövedelmezőbb formájává vált, amely sok milliárd eurós hasznot termel. A vadon élő fajok illegális kereskedelme végzetes hatással van a biológiai sokféleségre, nagymértékben járul hozzá fajok eltűnéséhez, és súlyosan veszélyezteti az emberek megélhetését, illetve teljes régiók biztonságát. Kiemelte, hogy nemzetközi összefogással mindent meg kell tennünk ennek visszaszorítására, mivel az orvvadászat és feketekereskedelem komoly akadálya az ENSZ által 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlődési Célok elérésének is.


Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, beleértve Magyarországot is, fontos felvevő piaca a vadon élő állatoknak, növényeknek és a belőlük készült termékeknek, így óriási felelősségünk és meghatározó szerepünk van e kereskedelem szabályozásában, és annak biztosításában, hogy a származási országokban a természeti erőforrásokat fenntartható módon hasznosítsák.


Elmondta, hogy Magyarország fekvéséből adódóan e kereskedelem szempontjából egy jelentős tranzitútvonal a Balkán és Nyugat-Európa között. Az elmúlt években nagyszámú illegális szállítmány érkezett ezen az útvonalon, köztük olyanok is, amelyek eredetileg Afrikából származtak. A határőrizeti és vámszervek több száz afrikai szürke papagájt és több ezer egyéb afrikai madarat foglaltak le a közelmúltban határainkon. Tájékoztatott arról is, hogy éppen most folytatunk tárgyalásokat az így lefoglalt szürke papagájok Kenyába, illetve Tanzániába, eredeti élőhelyükre történő visszatelepítéséről. Rámutatott ugyanakkor, hogy emellett Magyarország maga is származási országa egyes, az illegális kereskedelemben keresett fajoknak, mint például emblematikus madarunknak, a kerecsensólyomnak, melynek kiemelkedő szerepe van a magyar kultúrában és hagyományokban.

Forrás: FM Sajtóiroda