Szentpéterfa, HIT - ÉLET - KULTÚRA" c. rendezvény 2016.09.25

2016-09-26 16:08:55


A világba szakadt szentpéterfaiak összetartozását jelképezi a bronzból megformázott földgömb

2016. szeptember 26

Szentpéterfa

A szeptemberi utolsó hétvége Szentpéterfán immár hagyományosan ünnep jegyében zajlik. Ilyenkor az innen elszármazottak is hazatérnek egy kis péterfai levegőt szívni, hazai ízeket érezni, a rokonokat megölelni. A kétnapos program szombatjának sava­borsa a karneváli hangulatú, játékokkal tarkított szüreti felvonulás és az éjszakába nyúló szüreti bál volt. Az idei rendezvénysorozat meghatározó eseménye vasárnap a szentmise utáni 1956­os megemlékezés volt.


Ünnepi beszédében V. Németh Zsolt államtitkár hangsúlyozta, hogy a mai magyar szabadság és demokrácia 1956­ban gyökerezik. Az akkor történtek okán kényszerültek sokan elhagyni családjukat, hazájukat, de az akkor történtek teremtették meg az alapjait annak is, hogy ma a hazatérőkkel együtt mondhatunk köszönetet 1956 hőseinek, akik rövid időre ugyan, de a világtörténet középpontjába állították Magyarországot, amely a térképen aprócska helyet foglal el, de a szívünket teljesen kitölti.


Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester arról szólt, hogy 1956­ban a falu lakosságának egyharmada emigrált. Ők és leszármazottaik ragaszkodtak ahhoz, hogy szülőfalujukban emlékmű álljon, amely a világba szakadt szentpéterfaiak összetartozását jelképezi. „Szentpéterfáért" kitüntető elismerésben részesítették Steve Geositsot a helyi gyökerekkel rendelkező családok családfáinak kutatásáért, az eredmények internetes közzétételéért, mellyel az utókor számára felbecsülhetetlen értéket adott át.


Az emlékmű ­ bronzból megformázott földgömb ­ az összetartozás szimbóluma a kivándorolt és az itthon maradt szentpéterfaiak számára, valamint kapocs a múlt és a jövő generációi között – fogalmazott Kurcz Ferenc, a szobrot adományozó Szent Péter és Pál Kulturális Egyesület New York elnöke. Az emléktáblán megjelenített címer Magyar­, Horvát­, Szlavon­ és Dalmátország egyesített címere, amely hű szimbóluma, kétségtelen bizonyítéka horvát eredetünknek. Az elnök annak a reményének adott hangot, hogy a továbbiakban is részesei lehetnek Szentpéterfa dinamikus fejlődésének.

A fennkölt ünnepi hangulatot felváltotta a vidámság. A közös ebédhez a nótaszót a Koprive zenekar szolgáltatta. Az azt követő színes kultúrműsorban szerepeltek a helyi ovis és iskolás gyerekek, frenetikus táncot mutatott be a Gradisce tánccsoport, horvát és magyar dalokat énekelt a Ljubicica horvát kórus, valamint a helyi színjátszó kör és a nyugdíjasok egyesülete. A Szentpéterfai Hírmondó ez alkalomra készült kiadványa, valamint a Péterfai Mozaikok (1968­2016) kalendárium bemutatása színesítette tovább a programot. Az est és a kétnapos rendezvénysorozat a hagyománnyá váló öröménekléssel és a Magyarország szeretlek! örömtűzzel, a magyar, a horvát és a székely himnusz közös énekével zárult. 

Forrás: vaol.hu László Antal