Bajánsenye, kiállítás megnyitó 2016.06.24

2016-06-27 11:00:36


Falusi gasztronómia Bajánsenyén ­

A helytörténet egyedi kincseit állították ki

2016. június 25

A turizmusban és az életünkben is helyre kell rakni a gasztronómiát, erről is beszélt V. Németh Zsolt államtitkár a bajánsenyei Művelődési Házban, a falusi háztartás gasztronómiai eseményei és eszközei című tárlat megnyitóján.


A tikkasztó forróságban hűsítő gyümölcsök és fűszerek illatát idézi a kiállítás, amelynek megnyitóján Percsák Sándor hegedűmuzsikája igazi mediterrán hangulatot hozott olasz szerenáddal. Már­már egzotikus a tárlat, hiszen régi népi tudást idéz: olyat, amit kevéssé ismerünk ma már. Mint a lekvárkészítés praktikái, vagy a savanyítás titka.


– Mi az Őrség? – kérdezte V. Németh Zsolt a kiállításnyitón. – A népi építészet, az Árpád­kori templomok, a mozaikos táj, a növény­ és állatvilág, a kézművesség jut eszünkbe, és ebbe a sorba illik a gasztronómia – válaszolta az államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott, hogy a gasztronómiát helyre kell rakni, az életünkben és a turizmusban is. – Akik használták ezeket az eszközöket, azok változatos ételeket tettek az asztalra – mutatta a kiállított konyhai tárgyakat. Az asztal és a tűzhely szerepét hangsúlyozta: egy­egy család és közösség életében az volt, s talán az ma is a központ. Közben fel kell fedezni és meg kell őrizni az egykori tudást, ismereteket.


– Ahogy néhány évtizede a népdalkinccsel történt, az utolsó órában vagyunk a falusi gyümölcsészetben, a tejtermékek megőrzésében – sorolta a képviselő. Jó irány, hogy manapság az emberek már idegenkednek a tömegtermékektől, az egyedi, helyi termékek tere és ideje jön el. A különleges gasztronómiai kiállítás fontos része a terítékek, a terítés bemutatása: falusi asztalok szokásai, szabályai tárulnak az érdeklődők elé.


A kiállítás ötletgazdája Györke Gyuláné, és nagyon sokan adtak tárgyakat, eszközöket, hogy ilyen komplex legyen a bemutató.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes