Vasvár, Hungarikum előadás 2016.05.06. péntek 8:00

2016-05-09 11:00:54


Rendhagyó Földrajz Óra

2016.05.06 Vasvár, Kardos László Általános Iskola

V. Németh Zsolt államtitkár és országgyűlési képviselő rendhagyó földrajz órán tartott előadást 36, 8. évfolyamos diáknak a Vasvári Kardos László Általános Iskola könyvtárában.


Az iskola igazgatója Sejberné Szabó Marianna elmondta, hogy szeretnének hagyományt teremteni, így várhatóan minden évben a 8. évfolyamosoknak hasonló előadást szerveznek.

Az államtitkár látogatása során megtekintette az egy évvel ezelőtt átadott Ökoparkot és száraztaposót az iskola területén belül, ahol a növények, azóta már szépen benőtték környezetüket.


Az államtitkár előadásában beszélt arról, hogy a földrajzi, természeti környezetünk védelme és a nemzeti örökségünk megőrzése egymásra épülő és egymást erősítő feladatok. Csak a felületes szemlélő számára tűnhet úgy, hogy földrajzi kincseink védelmének semmi köze nincs a hungarikumokhoz és a kiemelkedő nemzeti értékeinkhez. Egyszerre kell óvnunk természeti környezetünket és hagyományainkat. Közös örökségünket, amit őseink személyes áldozatvállalásuk árán örökítettek ránk, ez képezi jövőnk stabil fundamentumát. A hungarikumok olyan értékek, amelyek ezer szállal kötődnek tájainkhoz, történelmünkhöz, társadalmunkhoz, kultúránkhoz, és amelyekhez mi, a magyar nemzetet alkotók is megannyi érzelmi szállal kapcsolódunk.


A Hungarikum Bizottság és az értéktárak tevékenységével kapcsolatban az alábbi rövid összefoglaló sorokat mondta el az államtikár: Magyarországon összesen 19 megyei értéktár bizottság alakult meg. Eddig közel 800 települési értéktár bizottság- köztük nyolc tájegységi (közös települési) értéktár bizottság- jött létre. Országosan több mint 1300 megyei értéket és 5800 települési értéket tartunk nyilván. A Hungarikum Bizottság 2014-2016 között eddig tíz alkalommal ülésezett, döntései alapján a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékek száma 25-ről 56-re emelkedett, mindösszesen 31 elemmel bővült. A Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő értékek száma 91-ről 135-re nőtt, összesen 44 értékkel emelkedett.


A Hungarikum Bizottság 2016. április 19-i üléséről is beszélt: Egy tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és nyolc tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság 2016. április 19-én megtartott ülésén. Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve. A Magyar Értéktárba került a több mint 130 éves múltra visszatekintő TÖRLEY pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St. Hubertus magyar gyógynövénylikőr, a kézzel szedett, nagy pehelytartalmú libatoll, valamint a magyar cimbalom és a Magyar Örökség Díjat őrző Békés-tarhosi Énekiskola. Új tétel még a Magyar Értéktárban a kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra, a Szatmár, Bereg és Kárpátalja középkori templomai és a Miskolctapolcai Barlangfürdő. A Hungarikum Bizottság döntése alapján így a Hungarikumok Gyűjteményébe már 56 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 135 tagúra bővült.


Végezetül a Hungarikumok Gyűjteményéről való tudnivalókat ismertette röviden: A Hungarikumok Gyűjteménye azokat a magyarság által teremtett szellemi, kulturális javakat, anyagi alkotásokat öleli fel, amelyeket minden magyar magáénak érezhet és tudhat világszerte, amelyek alapján a külföldiek megkülönböztethetnek bennünket más nemzetektől. A gyűjteményben, olyan válogatott értékek találhatók, amelyek a nemzeti identitás és összetartozás érzésének alapját adják. Egy olyan tudatosan rendszerezett értéktár, amely a magyarság életrevalóságát, leleményességét, alkotó- és teremtő képességét, egyediségét bizonyítja szerte a világon. Ezekkel a különleges javakkal, rendszerekkel, technikákkal és értékekkel csak mi magyarok rendelkezünk, ezért méltán lehetünk büszkék rájuk. Magyarországon törvény óvja a hungarikumokat, büszkék vagyunk arra, hogy nemzeti értékek ilyen típusú megbecsülése az egész világon egyedülálló. A hungarikumok gyűjtésének egyedisége abból fakad, hogy nemzeti értékek fogalmát nem szűkítjük le csupán kulturális örökségünkre, mezőgazdasági és ipari termékekre vagy épített és természeti környezetünkre, hanem mindezeket komplexen kezeljük.  Ebben a megközelítésben kulturális örökségünk, épített és a természeti környezetünk elemei ugyanúgy értéknek számítanak, mint a kiváló minőségű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeink, vagy például kiemelkedő elődeink (tudósok, feltalálók, művészek, sportolók) világszínvonalú életművei.

Az államtitkár előadását a földrajzilag beazonosítható Hungarikumok témával zárta.

Forrás: FM, Kardos László Általános Iskola