Pórszombat- Medeshegy, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja 2016.04.01.

2016-04-04 15:00:10


Gyümölcsoltó ünnep Pórszombaton

2016. április 01

Több ezer gyümölcsfajta kapott már helyet Kovács Gyulának a gyűjteményében. Erről is beszélt a Medes­hegyen tartott hagyományos, Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódó oltóünnepen. A rendezvényre a Kárpát­medence több tájáról érkeztek vendégek. – Az elmúlt éveket nézve azt kell látni, hogy pusztul a teremtett világ – mondta Kovács Gyula.


Egyre kevesebben látnak benne értéket és nem foglalkoznak megőrzéssel. A morális értékek is olyan mértékben vesznek el, hogy alig pótolhatók. Kovács Gyula a pórszombati gyümölcsoltó ünnepségen-Éppen ezért kell megköszönni a gondviselésnek, hogy adott szemet és lehetőséget arra, hogy rá tudjunk csodálkozni erre a világra és próbáljuk megőrizni azt, ami megmenthető – folytatta. ­ Régen is voltak nehéz időszakok, de ha már minden elveszik, legalább a hagyományainkat őrizzük meg. Sokan vagyunk a Kárpát­medencében, 150 tündérkert jött már létre, és ha számba vesszük az örökséggel, hagyományokkal foglalkozó embereket, akkor sok ezren vagyunk.


Kovács Gyula gyűjteményének számítógépes adatbázisa is elkészült már, amiből kiderül, gyűjtésének eredményeként 1300 körte, 1100 alma, 2­300 szilva, cseresznye került bele, de mellettük még birs, meggy, naspolya, barack és berkenye fajták is vannak a gyűjteményben.


A gyümölcsoltó ünnepen ez alkalommal is részt vett V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is. Elmondta: tavaly 15 mintaprogram indult el, köztük 4 Zalában. A tapasztalat is arra kötelez bennünket, hogy genetikai erőforrásainkat megőrizzük s ezt kiemelt prioritásként kezeli a Földművelésügyi Minisztérium. Ennek első lépéseként 2010. november 1-vel önálló költségvetési intézményként létrehozta a Növényi Diverzitás Központot (NöDiK), melynek feladata a hazai növényi génmegőrzésért felelős intézmények- génbankok- hálózatának országos koordinációja. A Biológiai Sokféleség Egyezmény keretében 2010-ben elfogadott nemzetközi vállalás szerint a ,,haszonnövények, valamint a kultúrnövény rokonfajok genetikai sokféleségét fenn kell tartani.”


A fentiek fényében az FM elkészítette az élelmezési célú növényi genetikai erőforrások megőrzésének 2020-ig szóló szakmai stratégiáját. A stratégia hangsúlyozza az olyan kezdeményezések szakmai támogatását, melyek segíthetik megalapozni az eredeti termőhelyen történő génmegőrzést, az in situ-on farm rendszerek hatékony működését. Kovács Gyulától, a pórszombati erdésztől, a tündérkert mozgalom megálmodójától hallottam, hogy Göcsejben húsz év alatt ötven fajtával csökkent a gyümölcsök száma, de a mozgalomnak köszönhetően egy év alatt 1140 oltani való vesszőt küldtek hozzá, közte olyan fajtákat is, amelyeket a pomológusok sem ismertek. Hát ezért van szükség tündérkertekre.


Fontos megemlítenem, hogy az FM és a történelmi egyházak is kötöttek Gyümölcsészeti Megállapodást. Melynek lényege, hogy a katolikus, református és evangélikus egyházak főpásztorai, génmegőrző és tudományos intézetek, valamint a Kárpát medencei Gyömölcsészeti Hálózat csatlakozott a programhoz, amelyben az együttműködő felek génmegőrző fajtagyűjteményekből származó tájfajta gyümölcsfa csemetéket, illetve szaporító anyagokat egymásnak átadnak. A hazai génbankokban megőrzött tételek száma ma már megközelíti 11 ezret. Még azt is hozzá tenném stratégiai céljaink közül, hogy az FM az állami génmegőrzési feladatok ellátásra biztosított költségvetési forrás terhére évente pályázatot ír ki.

Forrás: zaol.hu,Korosa Titanilla, FM