Brüsszel, Környezetvédelmi Tanácsülés 2016.március 4

2016-03-05 10:47:32


A hulladék-képződés nagyarányú csökkentését és a hulladékok hatékony hasznosítását szorgalmazták az EU környezetvédelmi miniszterei

2016. március 4. 

Az uniós országok környezetvédelmi miniszterei 2016. március 4-én, Brüsszelben tanácskoztak a „körforgásos” gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési tervről.

Az erőforrás-hatékony, ún. körforgásos gazdaságról szóló uniós terv a terméktervezés, a fogyasztás, a hulladékgazdálkodás és a másodlagos nyersanyagok területein irányoz elő új intézkedéseket.

A magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarország alapvetően támogatja a körforgásos gazdaság megvalósítására vonatkozó uniós célkitűzéseket. Törekedni kell az életciklus-központú megközelítésre, arra, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizzük a termékek, anyagok és erőforrások értékét, és minimalizáljuk a hulladékképződést.

V. Németh Zsolt ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a kitűzött céloknak és intézkedéseknek megfelelő hatásvizsgálaton kell nyugodniuk, figyelembe véve az egyes országok jelenlegi gazdasági-társadalmi helyzetét és hulladékgazdálkodási lehetőségeit. Fontos, hogy a kitűzött célok megvalósíthatóak legyenek, és a szükséges időkeret és forrás is rendelkezésre álljon. Magyarország támogatja a gazdaságpolitika és a környezetpolitika szorosabb integrációját, különösen, ha ez újabb munkahelyek teremtésével, a versenyképesség és a társadalom jólétének, életminőségének javulásával jár együtt.

Forrás: FM Sajtóiroda