Nemesbőd, helytörténeti kiállítás, gyűjtemény átadás 2016. január 9

2016-01-12 08:00:32


Helytörténeti kiállítás megnyitó/gyűjtemény átadás

2015. január. 09

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő beszédével köszöntötte a Nemesbődi helytörténeti kiállítás résztvevőit.

 

A Nemesbődi Helytörténet kiállítás anyagának gyűjtésére az Önkormányzat 2015 szeptemberében felhívást tett közzé a helyi lakosok számára.A helytörténeti kiállítás a közösségi ház 3 helyiségét  is igénybe veszi, az önkormányzat célja állandó kiállítás fenntartása.

 

Az államtitkár így emlékezett beszédében: Abban a megtiszteltetésben volt részem 2014. március 20-án, hogy egyike voltam, aki ünnepélyes keretek között elhelyezte a felújítandó és az új épület alapkövét. Ez a községnek óriási előrelépést jelentett, hiszen végre lehetőség nyílt arra, hogy a helyi lakosság számos közösségi rendezvény bonyolíthasson le a faluban. Az álom tehát valósággá vált, mert az ötven milliós fejlesztés- amiből 30 millió forint támogatást biztosított a Vidékfejlesztési Minisztérium-  eredményeként tavaly júliusában a Nemesbődiek birtokba vehették a közösségi házat. Persze nemcsak pénzről szólt ez a munka, hanem arról is, hogy a helyi önkormányzat, a helyi lakosok áldozatos összefogásából készülhetett el viharos gyorsasággal ez a kulturális intézmény.


Majd az alábbi sorokkal szólította meg az érintetteket:Látom nem tétlenkedtek az utóbbi időben sem, hiszen szinte a közösségi ház felújítása közben neki láttak a falu helytörténeti tárgyainak, emlékeinek gyűjtéséhez.  S lám mi minden kincsek kerültek elő a ládafiából, a padlásról, a fészerből és a pincék mélységeiből. Mind-mind múltunk olyan tárgyi emlékei – asztalos és ácsszerszámok, konyhai eszközök, egyházi kellékek, lámpák, érmék, korabeli pénzek, fateknők, 100 éves kisbíró dob sorolhatnám végtelenségig-, amelyek múltunkat, nagyapáink, ükanyáink életét kisérték végig. S ez a fajta hagyományőrzés, a hagyományok szellemiségének ápolása, egyáltalán e település kulturális, ipari, mesterségbeli, gasztrónomiai értékeinek megőrzése, életben tartása nem mást jelent, mint azt, hogy erősíti az egyéni és a közösségi identitás tudatot. 


Ezért nagyszerű ez a helytörténeti kiállítás, amit nyilvánvalóan fejleszteni, gazdagítani kell. És meg kell mondanom, hogy ezeknek a kiállítási tárgyaknak, emlékeknek a jelenléte erősíti a helyi patriotizmust, aminek persze legnemesebb formája a hazaszeretet. Mindez jelenti az otthont, az otthon melegét, a valahová tartozást. Ezért nagyszerű ebben a közösségi házban, ez a közösségi munka.

Fotó: Váradi Renáta