Értékes és sikeres év volt ­ 2015.12. 29

2015-12-30 11:27:57Értékes és sikeres év volt ­- Államtitkárként és képviselőként is mérleget vont V. Németh Zsolt 

2015. december 29.

   Államtitkárként és országgyűlési képviselőként is mozgalmas évet tudhat maga mögött V. Németh Zsolt, aki nem csak értékmentőként, de zenészként és nagypapaként is helytáll. 

   Szerencsére a kürtőskalács, a szelektív hulladékgyűjtés és a szőlőtőke nem korbácsol különösebb politikai indulatokat, így tulajdonképpen ideális közegben teheti a dolgát V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. És hogy ez így van, jelzi az is, hogy a biodiverzitásra (biológiai sokszínűségre) törekvéssel kapcsolatos stratégiát és a Nemzeti Környezetvédelmi Programot 97, illetve 95 százalékos támogatottsággal fogadta el a parlament ­ ezt mindenképpen sikerként értékeli a vasi politikus.

   Akárcsak azt, hogy az év elején bevezetett szelektív hulladékgyűjtés nem várt eredményeket hozott, és több hulladéktípus esetében megduplázódott az újrahasznosítható anyag mennyisége. Ami pedig a Földművelésügyi Minisztérium bokrétájának számító hungarikumokat illeti, büszkeséggel tölti el, hogy immár nem csak itthon, de a környező országok magyarlakta területein is valóságos népmozgalommá vált az értékek gyűjtése. Magyarországon 550 településen alakultak helyi értéktár bizottságok, és minden megyében lajstromba vették a helyi közösségekhez tartozás érzését is erősítő értékeket.

   Amolyan megyei brandfejlesztés kezdődött, mondja V. Németh Zsolt, aki a régi gyümölcsfajták gyűjtésével maga is kiveszi a részét az értékmentésből, és büszkén említi, hogy a gyümölcsösében idén először termett az a kékalma, amelynek oltógallya az Ojtozi­szorosból, Benedek Elek kertjéből származik. 


   Az agrárfejlesztés területén a sikeres, bár jellemzően az Alföldet érintő tanyaprogram mellett a falusi szőlőhegyek megújítását segítő mintaprojektet emeli ki az idei sikerlistáról, már csak vasi vonatkozása miatt is, hiszen e programba az oszkói szőlőhegy is bekerült. 

   Az országos eredmények közül semmiképpen nem hagyja ki az ország környezetvédelmi állapotáról szóló, néhány napja napvilágra került jelentést, amely szintén a jó irányt jelzi, hiszen kiderül belőle, hogy nőtt az erdőterületek nagysága és a tisztított szennyvíz aránya, csökkent a kibocsátott hulladék mennyisége, és javult a levegő minősége. V. Németh Zsoltnak nem csak államtitkárként, de egy kibővült vasi körzet országgyűlési képviselőjeként is sok kellemes élményben volt része 2015­ben. 

   Mint mondja, Szentpéterfától Ikervárig számos kiváló helyi közösséget ismert meg, és büszke arra, hogy az ünnepeik részese lehetett. Hogy ezek közül csak egyet említsünk: az 50. születésnapját ünneplő táplánszentkereszti citerazenekar jubileumán ő is együtt muzsikált az ünnepeltekkel. A körzetében megvalósult fejlesztések közül a nádasdi elkerülőút megépülését, a körmendi és az oszkói csatornarendszer kiépítését, a vasvári geotermikus fűtési rendszer megvalósulását emeli ki, és nem sorolja fel azt a több tucat vasi települést, amelynek önkormányzatai, egyházi és civil közösségei ­ jelentős kormányzati támogatással ­ a mindennapi munkavégzést jelentősen megkönnyítő gépkocsihoz jutottak. 

   Bár pontosan nem számolta össze, de államtitkárként és országgyűlési képviselőként 2015­ben több mint 250 rendezvényen vett részt, és az ország, Vas megye legkisebb településeiről is számos szép, a további munkájához erőt adó élményt szerzett. 

   V. Németh Zsolt a magyar vidék ügyei és a vasi választókörzete iránt elkötelezett politikusként továbbra is tartja magát ahhoz az évekkel ezelőtt meghozott szabályhoz, hogy a héten eggyel többet alszik a saját, vasvári ágyában, mint budapesti otthonában: hétfőn hajnalban indul Budapestre, csütörtökön este pedig ismét itthon van, így a vasvári Kármentő zenekarnak sem kell nélkülöznie a próbákon nagybőgősét.

   Az ünnepeket természetesen ő is a családja körében töltötte. Saját és felesége nagy örömére mindhárom fiuk a vasvári szülői házban él, Dani fiuknak köszönhetően pedig immár egy kétéves kisunoka is gondoskodik arról, hogy a pihenőnapok is mozgalmasan teljenek. 

Forrás: vaol.hu, Nagy Ildikó

Fotó: FM