Pinkamindszent, Helytörténeti kiállítás megnyitása 2015 október 23 14:30

2015-10-27 12:00:44


Az értéktárak rendszere nem akadálypálya  

Helytörténeti értékeket ünnepeltek Pinkamindszenten 2015. október 23.

Triplán ünnepelt a határ menti település október 23­án: 1956­ra emlékeztek, megnyílt a helytörténeti kiállítás és áldást kapott a helyi ÖTE új autója.

      Nem véletlenül kezdődött sétával a pinkamindszenti ünnep: a falu szélétől a tűzoltó szerházig gyalogoltak az ünneplők. Arra emlékeztek, hogy '56­ban, a forradalom hírére a falubeliek a laktanyához vonultak. Most fordított irányba tették meg ugyanazt az utat. A tűzoltó szerház emeletén nyílt helytörténeti gyűjtemény: első világháborús emléket is őriz az aprócska helyiség, és a nem olyan régmúlt emlékeit is, például az 1964­es járási tűzoltóversenyen szerzett pinkamindszenti oklevelet.


     Rajner Ágota, a pinkamindszenti IKSZT vezetője elmondta: aktívak voltak a helyiek a gyűjtemény kialakításában, de kevés a tárgyi emlék. Aki csak most kap kedvet, vagy most bukkan rá a történelem egy­egy pinkamindszenti darabjára, azt szívesen fogadják a gyűjtemény bővítéséhez. – Őt is, őt is, őt is... őket is ismerem. Az meg ott az édesapám... – mutatta Mart László az 1931­es fotót a falon. Meghatódott a fénykép láttán, ugyanis nem a saját családi fotóalbumból, hanem másvalaki fényképemlékei közül került a most összeállított gyűjteménybe. Ilyen kincsek is vannak a szerház emeletén. Most készült el a helyi értékeket bemutató kiadvány: a „Pinkamindszent" címet kapta az összegző füzet, tele a helyi értékekkel. – Érdemes elgondolkozni azon, mennyi energiát fordítottak annak idején a nép átnevelésére, aztán a téves, hazug, gyökértelen rendszer nem maradhatott életben – így fogalmazott köszöntőjében, utalva az 1956­os eseményekre Csiszár István polgármester. – Stabil, igazi hagyományra és értékekre alapszik a helytörténeti kiállítás és a kiadvány, ami hasznos a gyerekeknek, fiataloknak, hogy megismerjék valódi gyökereiket­ mondta.


      Az értéktárak rendszere nem akadálypálya – fogalmazott V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, hungarikumokért is felelős államtitkár. Azt emelte ki, hogy nem egy zenei tehetségkutató műsorhoz hasonlít az értéktárak felépítése, nem az a legfontosabb feltétlenül, ami már hungarikumnak minősül. Példaként azt mondta: az őrségi rönkhúzás Vas megyében fontosabb, mint a busójárás, hiába a vasi­szlovén hagyomány nem hungarikum. – Hozzá kell tenni, hogy nemcsak a gyűjtés eredménye fontos, hanem a folyamat is, hiszen közösségépítő hatása van, közelebb hozza az időseket és a fiatalokat egymáshoz – mondta az államtitkár.


    Azt is hangsúlyozta, hogy nem tudományos alapon készülnek az értéktárak. Ellentéteket sorolt: máshogy néz a tájra egy térképész, mint egy festőművész; máshogy néz egy szöveget egy nyelvész és egy költő; máshogy tekint egy antik tárgyra a becsüs és az örökös. – Mi a festő, a költő és az örökös szemével nézzük az értékeket – összegezte V. Németh Zsolt. Vas megye élen jár az értéktárak számát tekintve: az országban 532 települési értéktár van, ennek a tizede, 52 Vas megyei. És érdekes szám az 52, hiszen a Vas megyei értéktárban most éppen 52 megyei értéket tartanak nyilván.

    Az ünnepi megemlékezés és a helytörténeti tárlat megnyitója mellett a tűzoltók ünnepe is belefért a péntek délutánba: a Pikamindszenti Önkéntes Tűzoltó Egylet új gépjárművét Németh Zoltán esperes­plébános áldotta meg.

Forrás: Bakos Ágnes, Vaol.hu