Gyanógeregye, Hungarikum előadás 2015 október 3

2015-10-07 09:00:20


 V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő a Hungarikumokról tartott előadást Gyanógeregyén.

   A Földművelésügyi Minisztériumnak, a Hungarikum Bizottságnak és persze az ország minden lakójának fontos, hogy nemzeti értékeinkről, mint nemzeti célokról és ügyekről beszéljünk.

   

   El kell érni, hogy a nemzeti kiutat jelentő hungarikumaink kiemelt védelemben és támogatásban részesüljenek. A hungarikumok megtartása, leltározása és méltó támogatása nemzeti ügy, elsőrendű kormányzati, állami és társadalmi feladat kell, hogy legyen.

   A célok között a magyarságtudat erősítése, a határon belüli és határon túli magyar közösségek összefogása szerepel.

 

   Örvendetes, hogy immáron országosan 19 megyei értéktár bizottság jött létre, 532 települési értéktár bizottság működik, összesen 743 megyei értéket és 1737 települési értéket tartunk nyilván.

   Nemzeti értékeink azonosítása a nemzeti értékpiramisban folyik, ez egy többlépcsős rendszer, és a tágabb fogalom, a nemzeti értékek felől közelít a hungarikumok felé. A nemzeti értékpiramis alapját a helyi (települési, megyei, tájegységi, külhoni) értéktárak képezik, a második szint a kiemelkedő nemzeti értékek szintje, melyeket a Magyar Értéktárban összesítjük, míg a piramis csúcsán foglal helyet a Hungarikumok Gyűjteménye, amely azokat a magyarság által teremtett szellemi, kulturális és anyagi alkotásokat összesíti, amit minden magyar magáénak érez és gondol világszerte.


   Úgy hiszem az értékfeltáró munkának közösségformáló, közösségteremtő ereje van. Jó értesülni arról, hogy egy kistelepülésen egy-egy elfeledett tevékenység vagy mesterség újra életre kel, jó látni a fiatalokat és időseket egyaránt, hogy szabadidejükben olyan közösséget teremtenek, amelyek fontosnak tartják a nemzeti értékek megőrzését és ápolását, hogy majdan a következő generáció is megismerhesse az őseink által teremtett hagyományokat és értékeket. A Lunkányi-család emlékének felelevenítése, „A gyanógeregyei Lunkányi-síremlék” című kiadvány megjelenése szintén hozzájárul ahhoz, hogy egy helyi kincs tovább éljen és erősítse a közösségi szellemet.