Máriaújfalu,Hársas tavi kirándulóhely átadása 2015. október 2

2015-10-06 12:30:14


Átadták a felújított Hársas-tavi kirándulóhelyet az Erdők Hetén

     Magyarország területének egyötödét borítja erdő, ennek az állománynak a páratlan gazdagságára és a nemzeti vagyonban betöltött szerepére hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt a Szombathelyi Erdészeti Zrt. programja keretében felújított Hársas-tavi kirándulóhely átadásán.

     

    A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára az Erdők Hete rendezvénysorozat fontosságáról is beszélt, amely évről évre igyekszik közelebb hozni az embert a természettel annak érdekében, hogy megóvjuk az erdőt a benne élő vadállománnyal, élővilággal együtt.

    A beruházás keretében esőházat, erdei bútorokat, padokat, tűzrakóhelyeket létesítettek a kirándulóhelyen, emellett felújították az odavezető utat, és megoldották a vízelvezetést. V. Németh Zsolt a terület gazdag élővilágára: a Hársas-patak mentét szegélyező égerligetekre, lucosokra, a tavat övező rekettyefüzes cserjésekre, sásos és nádas foltokra hívta a fel a figyelmet.

   Az államtitkár beszédében emlékeztetett arra, hogy a Hársas-tavat az 1980-as évek végén, a Hársas-patak völgyzárógátas felduzzasztásával hozták létre. A környéket azóta folyamatosan fejlesztik, miközben a tavat körülvevő erdők és a természet szépségét sikerült megóvni. A tó az Őrségi Nemzeti Park része és egyben Natura 2000 terület.


   Magyarország területének 21 százalékát, több mint 2 millió hektárt borít erdő. A kormány célja, hogy a jövőben ezt az arányt 27 százalékra növelje. Ehhez nyújt segítséget a 2014-2020 időszakra szóló Vidékfejlesztési Program is, amelyben az erdőtelepítési pályázatok egyszerűbbek lesznek és több újítást is tartalmaznak majd.

Forrás: FM Sajtóiroda
Fotó: Pelsőczy Csaba