Nádasd, útátadás 2015. október 2

2015-10-06 12:00:37


Tehermentesül a napi átmenő teherforgalomtól Nádasd, Hegyhátsál és Katafa 2015. október 02. 12:45


      A 86. és 76 sz. főutak Nádasd-Hegyhátsál-Katafa közös elkerülő útját ma kora délutántól használhatják a közlekedők. A 2x1 sávos kiépítésű 7,7 km új nyomvonalú szakasz határidőre elkészült. Az átadási ünnepségen jelen volt V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, Hende Csaba országgyűlési képviselő, Karvalits J. Zoltán, Nádasd polgármestere és Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.


      Az elkerülő út keleti irányból kerüli el Nádasd települést 5,53 km hosszban. A különleges földrajzi elhelyezkedés miatt a 76. sz. főút egy 2,19 km hosszú új nyomvonalával egyben Hegyhátsál és Katafa közös elkerülésére is lehetőség nyílik. A 86. és a 76. sz. főutak valamint a 7446. j. utak keresztezésére egy körforgalmi csomópont alakítottunk ki. A szakasz végén visszacsatlakozva a 86. sz. főút meglévő nyomvonalára 1,97 km hosszúságú 11,5 tonnás burkolat megerősítést végeztünk. A beruházás keretében öt szintbeni csomópontot, hat hidat, köztük a 125 m hosszú Csörnöc patak hídjának teljes felújítását, valamint 5.456 m2 zajvédő fal létesítését végeztük el mindkét oldalon a Nádasd-hegyaljai részen.


      V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: „Környezetügyért is felelős államtitkárként különösen fontos volt számomra, hogy egy olyan új nyomvonalú elkerülő utat sikerült megvalósítani, ami két főút keresztezésénél fekvő három település levegő- és zajterhelésének csökkentése mellett, a lehető legkisebb mértékben érintett olyan mezőgazdasági területeket, melyeket ki kellett vonni a művelés alól. Örömömre szolgál, hogy az út megépítésével nő az utazási biztonság, gyorsabbá válik a közlekedés, és egyben szolgálja Vas megye és a térség gazdasági fejlődését is.”

       Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte: „Az átadást követően a 86. sz. és 76. sz. utak napi átlagos 8.849 egységjármű forgalma a továbbiakban már nem terheli Nádasd, Hegyhátsál és Katafa településeket, a településeken átmenő napi 3.539 egység nehézgépjármű forgalom pedig megszűnik. A kivitelezést a COLAS Út Zrt. végezte nettó 6.742.767.996 forint értékben.”

       A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában a fejlesztés 85 % uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósult meg.

Forrás: NIF ZRT.