Budapest-Parlament,Teremtésvédelmi konferencia 2015 szeptember 29 kedd

2015-10-02 10:00:46


Közös otthonunk a teremtett világ – konferencia a Laudato si’ enciklikáról a Parlamentben

2015. szeptember 29., kedd 21:39 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal együttműködésben „Közös otthonunk a teremtett világ” címmel, egyházi és politikai vezetők részvételével konferenciát rendezett szeptember 29-én az Országház felsőházi termében.


Ferenc pápa júniusban jelentette meg enciklikáját a teremtett világ iránti felelősségről Laudato si’ (Áldott légy!) címmel. A konferencián, melynek előadói a pápai körlevél üzenetét, helyzetértékelését és javaslatait vizsgálták, részt vett Erdő Péter bíboros, Veres András püspök, az MKPK elnöke, Alberto Bottari de Castello pápai nuncius, Székely János püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, Áder János köztársasági elnök, Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az MKPK megjelent tagjai, a közélet képviselői.

 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a környezet védelme morális szempontól is kötelezettség. VI. Pál Populorum progressio kezdetű enciklikáját idézte, amelyben a pápa azt hangsúlyozta, hogy a technikai haladás nem feltétlenül jár együtt a népek fejlődésével, ezért növelni kell a világért érzett felelősséget. V. Németh Zsolt szerint környezettudatos nemzedék van felnövőben, és ezt az irányt a politikusoknak támogatniuk kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy november végén konferenciát szerveznek a magyar egyházak környezetvédelmi tevékenységéről. 

Forrás: Magyar Kurír