Keléd, Savanyító üzem alapkőletétele és hungarikum előadás 2015.09.19

2015-09-24 12:35:40


*      http://vaol.hu/static/imgs/spacer.gif A Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei Irodája Keléden rendezte soron következő Kapunyitogató programját. Szombaton délután felavatták azt a többfunkciós klubhelyiséget, amely éppen erre az alkalomra készült el teljesen, és amelyik ettől kezdve otthona lesz majd a kis falu közösségi életének.

      

*      Éles Krisztinának, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája irodavezető­helyettesének szavai után Feiler Ferenc polgármester szólt. Köszöntőjében elmondta, hogy Keléd az ország egyik legkisebb települése, de a három éve beindult közmunkaprogramnak köszönhetően a település újjáéledt, a lakosság száma csaknem a duplájára nőtt. A programban főként zöldségtermesztéssel foglalkoznak. A megművelt terület nagysága az elmúlt időszakban több mint kétszeresére, a foglalkoztatottak száma hatszorosára emelkedett. Belevágtak egy zöldségfeldolgozó építésébe is.    

*      A rendezvényt megtisztelte jelenlétével V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, aki beszédében egy kortárs író szavait emlegette, miszerint egy régi, elhagyatott háznál nincs szomorúbb látvány. Örömét fejezte ki, hogy Keléd, a valaha „szélárnyékban lévő település a megújulás útjára lépett, nemcsak gazdasági, hanem kulturális téren is.

*       

*      Jelen volt Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke is, aki beszélt a helyi értékek feltárásának, megőrzésének fontosságáról és szorgalmazta helyi értéktár bizottság létrehozását. A kulturális műsorban először vasi népdalokat énekelt a káldi asszonykórus, majd a Fergeteg Néptánccsoport lépett színre, akiket szívesen látnak a környéken, mert elhivatottságukat a népzenéhez, a néptánchoz a színpadon sem tudják titkolni, arcukról tánc közben is sugárzott az öröm. Lelkes előadásuk sokakat megfogott. Őket a Kemenesmagasi Citerazenekar követte a színpadon, majd akinek kedve volt, elleshette a fafaragás és a kosárfonás fortélyait is környékbeli mesterektől, Harasztovics Róberttől és Horváth Lászlónétól. A rendezvényen kiállítás nyílt Illés Mónika rongyszőnyegeiből és helyi terményekből. A kapunyitogató a Fergeteg táncházával zárult.    

Forrás:   Civil Tudósító (Illés Zsuzsa) Vaol.hu