Apátistvánfalva, Az őrségi gomba ünnepe 2015. szeptember 5. 14:30

2015-09-08 10:00:16V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő részt vett a Gombafesztivál- az őrségi gomba ünnepe elnevezésű rendezvényen, Apátistvánfalván az Apát Hotelben, és a főzőverseny győzteseinek díját átadta.
    A magyar gasztronómia történet ezer évének egyik ,,koronás” eseménye volt 1993-ban a II. Erzsébet angol királynőnek adott állami díszebéd a híres Gundelben. A vendéglő világhírű tulajdonosától a királynő megkérdezte, hogy mi a magyar konyha titka. ,,Édes hagyma, nemes paprika, vajpuha szalonna sűrű tejföl és ezer év tapasztalat.”- hangzott el Láng György válasza. Mindez a gombákat juttatja eszünkbe, hiszen a négy alapanyag gombás ételeinknek is jellegzetes hozzávalója. A nagy magyar régésztől, László Gyulától tudjuk, hogy őseink a keleti erdőségek és sztyeppék gombáit már fogyasztották: szálláshelyeik mellett, lovaik legelőin a csiperke különösen gyakori lehetett. A Kárpát-medencébe érkezésükkor Árpád magyarjai ezt a gombát minden bizonnyal jól ismerték. Konyháink későbbi évszázadaiban a csiperkék elkészítésének sokfélesége volt a jellemző. Az első ismert szakácskönyvünkben például, amely a 16.század Erdélyének fejedelmi udvarában íródott  csaknem 30 gombás recept között szerepel a csiperkegomba tiszta borssal.

   Ha gombáról van szó, szeretek az Őrségbe jönni. Az őrségi gomba különleges, változatos és ízletes. Ez biztos a csapadékban gazdag szubalpin éghajlatának köszönhető, hiszen tavasztól őszig gombával terített asztallá változtatja a könyékbeli erdőket , mezőket. Ha az erdőkön keresztül vezető utakon autózok, akkor jól eső érzés látni, a félreeső csapásokban álló üres autókat, mert a gazdája biztosan gombát szed. Ezt mindenki tudja, hogy a gombaszedés itt az Őrségben népi szokás. Hát csak persze érteni is kell hozzá, de erre vannak a környék kitűnő szakemberei. És persze szakácsai, akik változatos gombából készült ételeket tudnak varázsolni.


    A gomba számos költőnket, írónkat megihletett. Wass Albert tanulságos mesét írt a vén gombacsinálóról, amelynek középpontjába egy szép piros kalapos gombát helyezett, melyet az erdész kislány megkóstolt. Nem megyek bele a mese fordulataiba, de ez a gombatörténet is a végén jóra fordult. De hát a természet gyermekeit, például a székelyeket nem igen kell félteni attól, hogy véletlenül gyilkos galócát szednek vargánya, csiperke vagy róka gomba helyett. Például a székelyek a Hargitában a puliszkába teszik a frissen szedett és megfőzött róka gombát, amit aztán finom juhtúróval ízesítenek. Krúdy Gyula a nagy magyar gourmet  se hagyhatta ki a gombát az étrendjéből, az étlapról.

Mulatságos történetet írt a Fogadósnéról és az elvarázsolt vendégekről. Mármint a finom ételektől elvarázsolt vendégekről. Ezt az író így vezeti fel egy vendég szájába adva: ,,...-ma például gombát ettem tojással, de előbb behozattam a nyers gombát a konyhából, hogy megnézzem nincs e közöttük olyan, ami bajt csinálhatna.

-Hát Friedmann bácsi ismeri a gombát? - lelkendezett Aranka, a fogadósné...                                                                                                                

-Ismerem a gombát- felelt az öreg ügynök. Megismerem a sváb parasztasszonyok gombája közül a legjavát, amelyeket eső után szoktak hozni a zugligeti részekről, amerre az út a Svábhegye felé kanyarog.”

Végül is Friedmann bácsi  a gombát tojással nagyon táplálónak és ízletesnek ítélte meg. De most majd a főzőverseny díjazottai fogják bebizonyítani, hogy kinek van nagyobb fantáziája a gombák különböző elkészítéséhez.

Talán a franciáknak van a magyarokon kívül a legnagyobb affinitásuk a gombák elkészítéséhez. A francia gombaleves, vagy a gombakrémleves francia módra, nem beszélve a francia szarvasgomba elkészítéséről, nos tőlük, a francia szakácsoktól  azért van mit ellesni.

A kínaiak is nagy gombatermesztők, gomba vadászok- ha szabad ezt a szót használnom- nos a kínaiak a főzésen kívül főként az orvoslásban, a gyógyításban használják fel a gombát. Ilyen gyógygombák, amelyek a természetben találhatók például a pecsétviasz, a fafül, a mandula és tibeti hernyógomba. A rák gyógyításában sikerrel alkalmazzák.

   Kedves versenyzők, tisztelt hölgyeim és uraim! Fontos esemény ez a gomba ünnep. Már az ókorban a görögök is figyeltek a gombatermesztésre, a gombaszedésre. Kétezer évvel Krisztus előtti évszázadokban már sikerrel termesztették és tálalták a csiperke gombát. Hál Isten nekünk nem csak ez a fajta van, hanem bővelkedünk gombafajtákban. Minket kötelez az őrségi táj gazdagsága és a hagyomány. Amelynek sok-sok szála a gombához kötődik.

Jó étvágyat, jó időtöltést, jó szórakozást...