Nagypáli Bogyófeldolgozó üzem átadása

2015-08-05 08:00:44


Augusztus 01-én adták át a Nagypáli Bogyófeldolgozó üzemet, melyet V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára köszöntővel nyitott meg, és beszédében a következőképpen méltatta a rendezvényt:Ma elkezdődik a nyár utolsó hónapja, Kisasszony hava, az új kenyér hava, vagy ha úgy tetszik, a nyárutó, azaz augusztus. Ráadásul az elmúlt napokban az időjárás is emlékeztetett: nincs már messze az ősz. Ilyenkor mindenkinek kedve támad valahogyan megőrizni, átmenteni a nyár ízeit, illatait. Csukás István szavaival: üvegbe gyűjteni a nyarat.

A Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, a Natur Vital System Nonprofit Kft. és az Örökség Alapítvány épp erre talált egy nagyszerű módot és formát, ami a bogyófeldolgozó-üzem mai átadásával meg is valósulhat. 

A nyári napok során megszokhattuk a friss, hazai ízeket, az egészséges helyi zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen mindig karnyújtásnyira voltak a kertekben és a helyi termelői piacokon. A Heves megyei mezőgazdasági területek revitalizációjának és a Nagypáli üzem működésének köszönhetően azonban a jövőben sem kell majd lemondanunk a feketeszeder, a feketeszőlő, a bodza, az áfonya, a berkenye, s a fekete ribizli természetes ízéről és vitamintartalmáról, hiszen az Észak-nyugati átjáró – együttműködés a helyitermék-fejlesztésben projekt keretében tartósítószerek és hőkezelés nélkül őrzik meg számunkra mindezt.Ez már önmagában több mint elegendő volna az ünneplésére, de fontos kiemelni, hogy a beruházás ezenfelül nagyszerűen beleillik Nagypáli eddigi előremutató fejlesztései sorába az új lakóliget, az önkormányzati bioszolár fűtésrendszer, az innovációs központ, az ökovölgy, a napelemes közösségi energiaudvar, a helyitermék-bemutató hely mellé. Ugyanígy illeszkedik továbbá a fejlesztés a térség vidékfejlesztési stratégiájába is, melyben kiemelt célként szerepel a helyi gazdaságfejlesztés és a helyi termékek előállításának, népszerűsítésének segítése. S végül, a projekt egész koncepciója kiváló összhangban a kormányzati prioritásokkal és törekvésékkel is, hiszen közösségi akarat és helyi összefogás eredményeképpen jön létre, térségi együttműködésben valósul meg, munkahelyeket teremt, és támogatja az egészséges életmódot, mindezt ráadásul egy helyi termékkel teszi, a helyi adottságokra és hagyományokra építve.Ezért a mai átadó fontos eseménye a 2015-ös Helyi termék évének is, annak az évnek, amelyben a helyben előállított, megbízható termelőtől származó, minőségi helyi termékek iránti növekvő érdeklődést ünnepeljük. Ez tetten érhető a helyi termelői piacok működésére vonatkozó, számos jogszabály-módosítással megteremtett könnyített feltételekben, és az impozáns számokban is, melyek szerint a helyi termelői piacok száma fokozatosan emelkedik – jelenleg már 222 ilyen működik az országban, s ezzel párhuzamosan 2010 óta megkétszereződött a regisztrált kistermelők száma, ami mára meghaladja a 11 ezret. 

De a számoknál és a statisztikáknál is jobban érződik majd ez a pozitív folyamat a nagypáli helyi termékek ízében, amelyek a nyár zamata és a vitaminok mellett a helyi hagyományokat, az összefogást, és a vidék élni akarását is magukba zárják! Kívánom, hogy sokszor kóstolhassunk bele!