XIII. Balatoni Borok Versenye

2015-08-04 09:00:07


Július 23-án rendezték meg a XIII. Balatoni Borok Versenyt, melynek ünnepélyes eredményhirdetésre július 31-én került sor a badacsonytomaji Badacsony Parkban. A díjátadón V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára adta át a szaktárca különdíját, és ünnepi beszédében méltatta a rendezvényt:
„Ha van múzsája a kulturált borfogyasztásnak, akkor bizonyára örömmel költözött erre a vidékre a Badacsonyi Bor7 idejére. Ahogyan én is izgalommal és érdeklődéssel érkeztem az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztó ünnepségre, eleget téve megtisztelő feladatomnak a XIII. Balatoni Borok Versenye fővédnökeként.Itt, az egykori tűzhányó hegy méltóságos csonka kúpjának tövében nemcsak kiváló borokban tobzódhatunk, de múzsai nevelésben sincs hiány. Maga Badacsonytomaj is büszke arra, hogy mediterrán hangulatával, éghajlatával, a szél marta bazalt sziklákig felnyúló házaival és nyaralóival sok kiváló embernek adott ihletet, védelmet alkotásához, életéhez.
Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza romantikus szerelme egy badacsonyi szüreten szövődött; itt élt Egry József, Balaton festője; és Hamvas Béla is a Badacsonyt szemlélve szeretett a borokról meditálni. Méltóbb helyet tehát keresve sem találhattunk volna, hogy megünnepeljük, elismerjük és figyelmünkkel tüntessük ki a Balatoni Borrégió legjobb borait.Már csak azért is, mert minden bor ott élvezhető igazán, ahol termett. Manapság a szupermarketek polcairól bármit könnyedén leemelhetünk, interneten pedig akár a világ másik feléről is kérhetünk házhoz szállítást, mégis fontos, hogy – legalább az ilyen ünnepi alkalmakkor – elzarándokoljunk, és a borokat a szülőföldjükön kóstoljuk meg. Ott, ahol megsejthetünk valamit a hely szelleméből, ahol a bőrünkön érezhetjük azt a napot és azt a szelet, ami borszőlőt érlelte, ahol találkozhatunk a borászokkal; ahol megismerhetjük egy-egy történelmi borvidék évszázados hagyományait.De a nemcsak a helyszínt választotta meg gondosan a Balatoni Szövetség a Balatoni Borok Versenyének
Úgy hiszem, hogy mostanra már feltárták igazi lényüket a borverseny bírálói számára a válogatott Balatonfüred-csopaki, badacsonyi, Balaton-felvidéki, Balaton-melléki, balatonboglári és somlói nedűk. A bírálók pedig – múzsai sugallat segítségével vagy a nélkül – kiválasztották már közülük a legjobbakat. 

Ránk már csak az az örömteli feladat hárul, hogy megünnepeljük és megtiszteljük ezeket a borokat azáltal, hogy úgy kóstoljuk, ahogyan illik: szülőföldjükön, jó társaságban és költői lelkülettel!”