Bükfürdői Termelői Piac átadása

2015-06-22 11:10:48



2015. június 19-én megnyílt Bükfürdőn a termelői piac, mely 2015. június 19. – szeptember 18. között minden pénteken 17.00 órától 20.00 óráig várja vásárlóit. A rendezvény megnyitóján V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntötte a vendégeket:




„Bükre, Bükfürdőre öröm jönni, mert valahányszor ideér az ember, egy újabb arcát mutatja meg a hely. Örömmel érkeztem, amikor a Fürdő 50. születésnapját ünnepeltük, amikor felavattuk a Kóczán házat, de a Vas Megyei Vadász Bálokra is mindig jókedvvel jöttem. Szeretem, hogy ilyenkor mindig rámmosolyognak a város régről ismerős jellegzetességei: a szép vallási épületek, a méltóságteljes történelmi emlékek, s az olyan mozgalmas helyszínek, mint a városháza, a szálló, a gyógyfürdő.


De még nagyobb örömmel látom azt, amikor a város arculata újabb színnel bővül. Ez a város ugyanis nem öregszik, sőt, az évekkel egyre pezsgőbb, nyüzsgőbb, élettelibb lesz. 750. születésnapját is azzal ünnepli, hogy egy újabb jellegzetességgel bővíti kínálatát. Az új jellegzetesség ezúttal csinos befőttes- és boros üvegekben vagy gondosan papírba csomagolva, jó szívvel készítve és átnyújtva érkezik helybeli mézek és házi készítésű lekvárok, sajtok, húskészítmények, savanyúságok, termelői borok és kézműves ajándékok formájában – köszönhetően a város vezetésének, a büki turisztikai egyesületnek, a gondos termelőknek és a lelkes piaclátogatóknak.


Mondják, evés közben jön meg az étvágy. Valahogy így lehetett ez a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesülettel is, ami pályázati támogatásokkal élve számos előkészítő lépést tett azért, hogy ma itt lehessünk. Szervezetet fejlesztett, védjegyrendszer-tanulmányt készített, pultokat és faházakat szerzett be, s közben egyre jobban megjött az étvágya és a kedve, hogy a fürdőváros és környezete jellegzetes ízeit, régi értékeit, helyi termékeit vendégeinek is megmutassa.




Boldogan mondhatom, hogy ugyanezt tapasztaljuk országszerte. Évről-évre egyre több helyi piac nyílik, válaszul az olyan kormányzati intézkedésekre, mint a helyben történő értékesítés feltételeinek egyszerűsítése, a helyi termelők támogatása, a piacok vasárnapi nyitva tartásának engedélyezése. Egyre többen viszik ki hétről-hétre nagy gonddal megtermelt és elkészített portékáikat a helyi standokra, és egyre többen döntenek a szupermarketek kínálata helyett a helyi ízek és a megbízható minőség mellett. 2012-ben még csak 117 termelői piac volt az országban, de ez a szám évről-évre növekedve mára elérte a 222-t. A regisztrált kistermelők száma 2010 óta megkétszereződött, mostanra meghaladja a 11 ezret. Az elégedett, visszajáró vásárlóknak pedig se szeri, se száma.


Az eredményeken felbuzdulva szeretnénk még többeknek meghozni a kedvét a piacra járáshoz és az étvágyát a helybéli finomságokhoz. Ezért nyilvánítottuk 2015-öt a helyi termékek évének, és ezért igyekszünk minél többet megmutatni belőlük idén ősszel az OMÉK-on, a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár seregszemléjén. Örülnék, ha ebben a színes vásári forgatagban a vasi ízek, a büki termékek is képviseltetnék magukat. Ezért szeretettel invitálom a helyi kistermelőket, mikro-, kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozásokat, hogy mutatkozzanak be a vásár várhatóan mintegy 100 ezer látogatója előtt szeptember 23. és 27. között.


De messze még az ősz, ami a fővárosi kiállításra csábítja az embereket. Az addig hátralevő forró hónapokban sokkal inkább víz mellé vágynak, igen sokan épp ide, Bükfürdőre, az ország egyik legszebb és legnépszerűbb gyógyfürdőjébe. A városiakon kívül talán nekik jelenti a legtöbbet, hogy péntekente a legjobb helyi termékek árasztják majd el a korábban buszállomásként működő teret. Hiszen tudjuk, víz mellett az ember megéhezik, s Bükfürdő vendégei ezentúl nemcsak a klasszikus lángossal, hekkel, jégkrémmel, de a legízletesebb helyi különlegességekkel is csillapíthatják éhüket-szomjukat.


Váljék egészségükre!”