Új uniós biogazdálkodási rendelet

2015-06-16 15:00:15


Elfogadták az EU agrárminiszterei az új uniós biogazdálkodási rendeletre vonatkozó közös álláspontot a Mezőgazdasági és Halászati Tanács luxemburgi ülésén. A több mint egy éve tartó uniós tárgyalások során a Földművelésügyi Minisztérium rendszeresen egyeztetett a hazai bioszektor képviselőivel annak érdekében, hogy az ágazat érdekeit messzemenőkig szem előtt tartó szabályozás születhessen.

Az Európai Bizottság 2014 elején benyújtott eredeti tervezete számos olyan javaslatot tartalmazott, amely elfogadása súlyos hátrányokat okozott volna a magyar biotermelőknek. A Visegrádi Négyek kezdeményezésére, aktív magyar szerepvállalással sikerült elérni, hogy a termelőknek továbbra is lehetőségük legyen a hagyományos és a biogazdálkodás párhuzamos folytatására, megfelelő garanciális feltételek mellett. Szintén hozzájárul a szektor dinamikus fejlődéséhez a kivételek rendszerének megtartása, valamint a hagyományos gazdálkodásról a biogazdálkodásra történő áttérésnél az átállási idő lerövidülésének lehetősége meghatározott feltételek teljesülése esetén.

A magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt államtitkár szorgalmazta, hogy a jogszabály továbbra is biztosítson lehetőséget az éves, kötelező helyszíni ellenőrzések rendszerének megtartására. Ezt az uniós miniszterek Tanácsa elfogadta, elismerve ezzel a csalások és a visszaélések elleni küzdelem fontosságát, amelyet a magyar Kormány kiemelt célként kezel. A most elfogadott szöveg bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy a kevésbé kockázatos gazdasági szereplők esetében csak két és félévente folytassák le az ellenőrzéseket. A nem engedélyezett anyagok jelenlétével kapcsolatban nem vezették be a megengedett szintre vonatkozó küszöbértéket, összhangban a szektor hazai képviselői által megfogalmazott állásponttal.

A mai megállapodással az uniós tárgyalások első fejezete lezárult, a rendelet hatályba lépéséhez a következő hónapokban a Tanácsnak megegyezésre kell jutnia a társ-jogalkotó Európai Parlamenttel is.

Forrás: FM Sajtóiroda