Tüzesvíz pálinka mustra

2015-06-14 18:40:02


"Vidék csodái - Tüzesvíz pálinka mustra” címmel rendezték meg vasárnap Csörötneken a II. Tüzesvíz Pálinkaversenyt egybekötve a regionális és nemzetközi pálinkafőzők szakmai találkozójával, „A múlt kincsei-vidék ízei” ételbemutatóval és számos kísérőprogrammal. A pálinkaverseny díjazottjait V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte:

"Kuntár Lajos írta Csörötnekről szóló Hármaskönyvében: aki igazán szereti szülőföldjét, az igyekszik minél többet megtudni annak múltjáról, jelenéről. Ennek a belső késztetésnek és erkölcsi parancsnak sokféleképpen tehetünk eleget.
Beleáshatjuk magunkat a levéltári dokumentumokba, átkutathatjuk a helytörténeti gyűjteményeket – mindkettő lehet szórakoztató és lebilincselő tevékenység. De ha csak kevés időnk van, sokkal célravezetőbb, ha egyszerűen csak nyitott szemmel és füllel járunk: megfigyeljünk a természetes és az épített környezet minden apró elemét, részt veszünk a hétköznapi és ünnepi hagyományok ápolásában, meghallgatjuk az öregek történeteit és nótáit, megkóstoljuk a háziasszonyok főztjét és belekortyolunk a gazdák saját pálinkájába.


A csörötneki Tüzes víz pálinka mustra főként ez utóbbira ad lehetőséget, a szerencsés zsűri és a kíváncsi közönség tagjai számára egyaránt. Mondhatnánk, hogy felszínes dolog egy kupica pálinkában keresni a hely szellemét, de aki ismerője és tisztelője a jó magyar párlatoknak az tudja, hogy a gonddal főzött pálinka egyetlen cseppjében benne van a múlt, a hagyomány, a történelem, a gyümölcs zamata, az érlelő napfény ereje, s a pálinkafőző szülőföldje iránt érzett szeretete.


A mostani pálinkaversenyre nevezett italokban azonban további jellegzetességeket is fellelni véltem. Megtaláltam bennük a készítők odafigyelését, egyre bővülő mesterségbeli tudását – amiről a ma délelőtti konferencia előadásai is árulkodtak. Megízleltem bennük a jövőbe, a helyi termékekre épülő turizmusba vetett hitet. S nem utolsó sorban tisztán éreztem a kóstolókban azt az életkedvet és vidámságot, amivel a gazdák a pálinkáikat főzik, és rendezvényeiket szervezik.

De ne búsuljon az sem, aki még csak most ismerkedik a pálinkákkal, s nem érez ki belőlük ilyen sok mindent. Mert ma nemcsak a pálinkából szívhatjuk magunkba a hely szellemét, de a Rába-parti levegőből, a hagyományőrző együttesek táncából és énekéből, a „vidék ízei” ételkóstolóból és a termelői piacon kapható helyi termékekből is.
A Csörötneken is áthúzódó Rába völgye gyümölcsútról olvastam: Egy hely, ahol egymásra talált a természet és a kultúra


Örömmel látom, hogy ma ilyen hely a második alkalommal megrendezett Vidék csodái – Tüzesvíz pálinka mustrahelyszíne is, s bizony ilyen hellyé válik minden pohár, amibe kerül egy korty a mai pálinkaverseny legjobbjaiból. De azt javaslom, erről már győződjön meg mindenki maga – s azután ne fukarkodjon az elismerő szavakkal!"