Művelődési Ház átadása Sitkén

2015-05-19 13:25:51


Ünnepélyes keretek között átadták a felújított Művelődési Házat szombaton Sitkén. Az eseményen V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntötte a résztvevőket: 


 


„Itt, Sitkén számtalanszor csendült már fel a Korál zenekar slágere, A kőfalak leomlanak. Valahányszor meghalljuk ezt a dalt, eszünkbe jutnak azok az emberek között álló valós és képletes kőfalak, amelyek elválasztanak minket egymástól – beleértve a szögesdrótokat, a határokat, de a félelmeket és az előítéleteket is. A mai nap azonban a falaknak egy másik típusáról szól. Azokról a falakról, amelyeket építeni, őrizni érdemes. Azokról a falakról, amelyek megtámasztanak, amelyek összetartják és védelmezik a közösségünket.


Sitke gazdag az ilyen falakban. Vannak köztük olyanok, amelyeket még elődeiktől örököltek: mint a falu legrégebbi épületében, a római katolikus plébániatemplomban, vagy a műemléki védettségű Felsőbüki Nagy-kastélyban, ami iskolaként és fogadóként is jól szolgálta a települést. Vannak itt olyan falak is, amelyeket magánbuzgóságból húztak fel, s később közösségi összefogással, jótékonysági koncertekkel mentettek meg az utókornak, mint a Kálvária-kápolna falai. És nem utolsósorban itt vannak a könyvtárnak és civilszervezeteknek otthont adó Művelődési Ház falai is, amelyek most az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap falumegújítási és -fejlesztési támogatásával újulhattak meg.
A felújítási munkálatoknak köszönhetően végre feladataihoz és jelentőségéhez méltó állapotban szolgálhatja tovább a közösséget ez az épület is. A tervező és a kivitelező bizonyára egyetért abban, hogy minden adott a hosszú távú, minőségi működéshez. Én is biztos vagyok benne, de engem nem a műszaki leírások győztek meg erről.


 Számos közösségi intézmény felépülését, felújítását volt már lehetőségem együtt ünnepelni az adott település lakóival, és azt tapasztaltam, hogy az életteli, jól működő intézmények legfontosabb hozzávalója az őket használó összetartó, lelkes, kreatív és tevékeny közösség, s az azt alkotó színes, változatos kisebb csoportok.


Sitkén ebben nincs hiány. Meggyőződésem, hogy a díszítőművészeti szakkörösök, a citerások, a gyöngyfűzők, a gyerekek, fiatalok és nyugdíjasok azonnal élettel és tartalommal töltik meg a megszépült épületet is, amint birtokba veszik azt. És abban is hiszek, hogy az intézmény az elkövetkező évek során meg is hálálja ezt a lelkesedést, azáltal, hogy befogad minden kezdeményezést, otthont ad minden ötletnek, s gondoskodik arról, hogy a falai mindig csak óvják, védjék a közösséget és vendégeiket, és soha ne válasszák el egymástól őket.


Kívánom, hogy ezek a kőfalak sokáig álljanak!”