A TeSzedd! szemétszedő akció szentgotthárdi megnyitója

2015-05-19 09:40:52A május 15-17. között meghirdetett TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció első napján V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár Szentgotthárdon nyitotta meg a régióra szóló eseményt.
A szemétgyűjtésre több száz felsőtagozatos általános, valamint középiskolás diák állt készen a Széchenyi István Általános Iskolában, ám az időjárás – az intenzív eső miatt – nem kedvezett az összegyűlteknek. A tartósnak mutatkozó eső láttán az államtitkár úr és a helyi szervezők úgy döntöttek, hogy nem erőltetik mindenáron a szemétszedést, ehelyett rugalmasan változtattak a programon és kihirdették, hogy rögtönzött környezetvédelmi órát tartanak. Előtte V. Németh Zsolt elmondta köszöntőjét a 2015. évi TeSzedd! kapcsán, melynek keretében hangsúlyozta az önkéntes szemétgyűjtés hagyományát és kifejtette: a környezetünket megtisztítani és tehermentesíteni az egyik legjobb dolog, amit csak tehetünk, ugyanakkor a lehető legjobb befektetés, hiszen saját egészségünk, közérzetünk és hangulatunk válhat általa jobbá.


Az iskola aulájába meghirdetett rendhagyó környezetvédelmi óra „osztályfőnöke” V. Németh Zsolt és Labritz Béla, a város alpolgármestere volt. Az államtitkár a környezet- és természetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és gyakorlatáról beszélt: hasznos információkkal, színes történetekkel lehettek gazdagabbak a gyerekek.Az államtitkár értékelése szerint a környezetvédelem ügyét – ennek részeként a hulladékgazdálkodást – komplex módon kell kezelni, hiszen átszövi a mindennapjainkat s, ha nem vigyázunk a természeti értékeinkre és közvetlen környezetünkre, akkor annak hamar látjuk a kárát. Szentgotthárd lakói jellemzően környezettudatos emberek és – tettekre ösztönözve – ezt kell erősíteni a gyerekekben.


A rendhagyó környezetvédelmi óra „kétutas” volt, hiszen a gyerekek kérdezhettek is környezetvédelem témakörben, akárcsak azokról a számukra tetsző vagy nem tetsző jelenségekről, amelyeket a természeti környezetükben tapasztalhatnak.
A május 15-én elmaradt szemétgyűjtést bepótolják a szentgotthárdi diákok, hiszen az idén ősszel pót-TeSzedd!-et tartanak.