A húszéves a Táncház tiszteletére zenéltek

2015-04-27 15:20:59


Egy héten át tartó programsorozattal ünnepelte a székesfehérvári Táncház 20 éves fennállását az az Alba Regia Táncegyesület. Az „Ez a ház a mi házunk” elnevezésű ünnepi hét csütörtökén „Bandáink” címmel népzenei estet és táncházi mulatságot tartottak a táncházban megfordult székesfehérvári népzenei formációkkal, a Tilinkó zenekarral, a Szedtevette zenekarral, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola népzenészeivel , a Galiba zenekarral és a Kákics zenekarral, amely ezen az estén a citerán játszó V. Németh Zsolt államtitkárral egészült ki, aki köszöntőt is mondott a jubileum alkalmából.Minden embernek szüksége van egy biztonságot adó családi fészekre, ahová esténként a szerettei várják haza, ahol otthon érzi magát, ahol felszabadultan önmaga lehet. Ugyanígy szüksége van minden közösségnek is egy saját otthonra, ahol ismerősen csengenek a léptek, ahol ismerősek az arcok, ahol a közösség minden tagja szeretetteljes légkörben bontakozhat ki.

A Táncház sokaknak jelentette az elmúlt 20 év során ezt a második otthont. Mindenekelőtt természetesen Fejér megye különleges értékének, az Alba Regia Táncegyüttesnek és utánpótláscsoportjainak, de hozzájuk hasonlóan a táncművészet más ágazatit képviselő tánccsoportoknak is, a hűségesen visszajáró közönségnek is, és azoknak a ”bandáknak” is, amelyek ma összegyűltek, hogy közös muzsikálással köszöntsék a hosszabb-rövidebb időre mindannyiukat befogadó Táncházat – mondta V. Németh Zsolt köszöntőjében, majd citeráján közreműködött a Kákics zenekar fellépésében egy olyan dallal, amit még székesfehérvári hallgatóként tanult meg egy végül elmaradt Pesovár Ferenc-emlékműsorra. A mai este folyamán kiváló zenészek sora áll majd színpadra. Mindegyikőjük jobb ismerője a hangszerének, mint jómagam, és biztos vagyok benne, hogy egytől-egyig lelkiismeretesen készültek a mai ünnepi előadásra. Nekem azonban 36 évem volt arra, hogy begyakoroljam a régi nótát. Így talán megengedik, hogy velük együtt muzsikáljak – mondta.

Márai Sándor szerint „minden igaz utazás értelme a hazajutás, s az ember megkezdi a hazatérést abban a pillanatban, amikor útrakel.” Akik ma itt vagyunk, mind hosszú utat tettünk meg, és bizony, hosszú út áll a székesfehérvári Táncház mögött is, ha nem is mozdult egy tapodtat sem 20 éves fennállása során. Jó ide hazatérni, táncosnak, zenésznek, nézőnek és öregdiáknak egyaránt. Kívánom, hogy sok kerek évfordulón legyen még erre alkalmunk!- zárta köszöntőjét az államtitkár.