Föld Napja – V. Tudományfesztivál

2015-04-22 15:46:17


Interaktív foglalkozásokkal, kísérletekkel és környezettudatos fejlesztések bemutatóival várja az érdeklődőket a szerdán megnyílt Föld Napja – V. Tudományfesztivál a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A rendezvény megnyitóján V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntőt mondott:„Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek a Föld Napja – V. Tudományfesztivál megnyitóján, de még nagyobb öröm, hogy ilyen sokan eljöttek: egyetemek, főiskolák és kutatóközpontok, cégek, szakmai szervezetek, egyesületek és nemzeti parkok kiállítani és foglalkoztatni; általános- és középiskolások, fiatalok és idősebbek pedig érdeklődni, tájékozódni.

Az előttünk álló két nap színes, izgalmas, tartalmas programkínálatában nemcsak kitűnő szórakozás rejlik, nemcsak széleskörű tudás, de hatalmas erőforrás is. Ami azután egész évben erőt, lendületet és inspirációt ad, hogy bolygónk 
érdekeit szem előtt tartva, természeti környezetünkre tekintettel éljük a hétköznapjainkat és tervezzük jövőnket.

Nagy érték ez, ugyanis problémaközpontú, felnőttek irányította világunkban hajlamosak vagyunk Földünk megmentésére, a természet és a környezet védelmére kemény harcként, vagy akár elkeseredett küzdelemként tekinteni. Homlokráncolva ülünk az íróasztalok mögött, fejünket csóváljuk a szomorú hírek, nyugtalanító előrejelzések nyomán, és keressük a megoldásokat a tudomány, a gazdaság, a politika berkein belül, ki-ki a saját területének problémáira fókuszálva.

A Föld napja rendezvénye azonban minden évben segít nézőpontot váltani, leginkább azzal, hogy bevonja a gyerekek és fiatalok kíváncsiságát, lelkesedését és kreativitását a közös gondolkodásba. Megmutatja, hogy a környezettudatosság, a fenntartható fejlődés, a tudományos kutatás jelenthet izgalmas kihívást, kalandot, jelentheti élmények sorát is.

Megmutatja, hogy a természetvédelmet nem lehet szeletekre szabdalni, nem lehet a kérdéseit kisajátítani. Felhívja a figyelmet, hogy a Földünk megóvásához, a környezetünkkel való harmonikus együttéléshez szükség van a tudományos szféra eredményeire, a politika felelősségvállalására, a gazdaság tudatosságára, a civil szféra aktivitására és mindezen területek összefogására, együttműködésére is. Más szóval arra figyelmeztet, hogy: Utasok nincsenek a Föld nevű űrhajón - mindannyian a legénységhez tartozunk.

Ennek a szellemében a Föld napja rendezvénye oda is enged minden érdeklődőt a legénységi feladatokhoz. Megszólít és bevon mindenkit kicsiktől a nagyokig. Teszi mindezt immáron 45 éve, s 25 éve hazánkban is. Olyan ez, mintha 25 évvel ezelőtt itt, Magyarországon is elkezdtük volna ünnepelni vén bolygónk, a Föld „születésnapját”. Felemelő már a gondolat is, hogy mostanra ezen a napon a világ mintegy 180 országában gondolnak velünk együtt az életet adó kék bolygóra.

Mint minden születésnapon – még az ilyen jelképeseken is – elsősorban az ünnepelt kedvét keressük. Nincs ez másként idén sem, hiszen a szelektív hulladékgyűjtéssel, a fenntartható turizmusfejlesztéssel, a környezettudatos közlekedéssel Földünket óvjuk. De mint minden születésnapi összejövetelen, itt is fontos, hogy ne csak az ünnepeltek, de a vendégek is kitűnően érezzék magukat. Ezért foglalkozunk a fent említett komoly és fajsúlyos témákkal interaktív, játékos feladatok és bemutatók keretében.

A Föld napja nem az egyetlen rendezvény, ami egyszerre hasznos és élvezetes. Gondoljunk csak az idén ötéves TeSzedd! akcióra, ami közösségi élményt varázsol a szemétszedésből, vagy épp az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra, ami idén 77. alkalommal bizonyítja majd, hogy a szakmai színvonal és a színvonalas szórakozás jól megfér egymással. A Föld napja azonban – különösen a Tudományfesztivállal kiegészülve – egészen egyedülálló a rendezvények sorában, egyrészt különleges koncepciójával: interaktivitásával, szellemességével; másrészt méreteivel, hiszen idén, a talaj és a fény nemzetközi évében is 30 szervezet várja 80 programmal az érdeklődőket.

Az előttünk álló két napban tehát sokat tanulhatunk sokaktól, többek között a meteorológiáról, a robottechnikáról, a barlangokról és a gyógynövényekről – hogy csak néhány érdekes témát említsek. De számomra a Föld napi rendezvények legnagyobb tanulsága, hogy bolygónknak – a víz, a szél és a napfény mellett – van még egy nagyon értékes megújuló erőforrása: az emberek, különösen a gyerekek kíváncsisága és kreativitása. Ebben bízva, erre számítva kívánok mindenkinek nagyszerű szórakozást a Föld napján, és eredményes munkát, tanulást a többi Földön töltött nap során!”A megnyitón a Magyar Nemzeti Bank nevében emlékérméket nyújtottak át a fesztivál szerevezésében kulcsszerepet játszó embereknek. A Nemzeti parkok Magyarországon című sorozat keretében a Föld Napjára készültek ezüst- és rézötvözetű emlékérmék, amelyek a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy látképét és címerállatát ábrázolják. Az érmék egy-egy példányát a megnyitón adták át V. Németh Zsolt államtitkárnak, Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkárnak, Csorba Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának, Bácskai Jánosnak, Sánta Péternének, Józsefváros alpolgármesterének, Bán Tamásnak, a Budapesti Városigazgatóság elnök-vezérigazgatójának, Füri Andrásnak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatójának, valamint Zárug Péter Farkasnak, a fesztivál igazgatójának.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda