Mindszenty Emlékünnep

2015-03-20 11:00:33


A Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben Mindszenty József halálnak 40. évfordulójára rendezett emlékünnep szentmisével kezdődött, melyet Erdő Péter esztergom-budapesti érsek celebrált. A megemlékezés a büntetés-végrehajtási intézet homlokzatán elhelyezett emléktábla koszorúzásával folytatódott, ahol V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára mondott beszédet.
Az államtitkár úgy fogalmazott: az évfordulónak méltó mementót állít az intézetben Mindszenty emlékszobája, amely jól mutatja, miféle korlátokkal, falakkal kellett szembe néznie a 20. század egyik legnagyobb alakjának. A korlátoltság és a gyűlölet által felállított falak lebontásához mindig szeretet szükséges – folytatta az államtitkár. Mindszenty a nemzeti szocialista és a kommunista propagandával találta szembe magát, a második világháború és a megszállás a megtört emberek közé határt húzott, de a hercegprímás azt szavaival, kikezdhetetlen érveivel, magatartásával, hitével és elszántságával lebontotta. Ez az erő ad példát ma is, mert bátorsággal és szeretettel falakat bonthatunk egymás között - fogalmazott.

Az ünnepségen Fukszberger Imre, a Vas megyei Csehimindszent polgármestere elmondta, hogy aki csak beszélt Mindszentyvel, érezte azt a szeretet, ami belőle áradt, amikor szülőfalujáról esett szó. Aki hosszabb időt töltött vele, megtapasztalta, hogy távolságtartó magatartása csak a felszín volt, alatta barátságot és mély szeretetet talált – fogalmazott.Mindszenty József emlékére 2011. március 19-én avattak egy zárkát a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, az akkori parancsnok, Pantali Zoltán és a börtönlelkész, Szekeres János kezdeményezésére. Valószínűsíthetően abban a 15 négyzetméteres zárkában raboskodott Mindszenty József 1944. december 22. és 29. között. Az emlékszobában ma a hercegprímás portréja, tárgyi emlékek, iratok és egy szalmazsák található. 
Mindszenty József 1892-ben született Csehimindszenten. 1915. június 12-én szentelték pappá. 1944-ben veszprémi püspök, egy évvel később esztergomi érsek lett. 1946-ban bíborossá nevezték ki. Többször került fogságba, házi őrizetbe, 15 évet töltött az amerikai nagykövetségen. 1971. szeptember 28-án akarata ellenére hagyta el az országot. Bécsben hunyt el 1975. május 6-án.

Forrás: MTI