A hulladékszektor jövőjéről és a zöld gazdaságfejlesztésről

2014-10-29 10:00:01


Az uniós országok környezetvédelmi miniszterei 2014. október 28-án Luxemburgban tanácskoztak az EU hulladékpolitikájának jövőjéről, valamint az "Európa 2020" elnevezésű, átfogó uniós fejlesztési stratégia környezetvédelmi-fenntarthatósági vonatkozásairól. A találkozón a magyar delegációt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár vezette.

 

 

V. Németh Zsolt elmondta, hogy Magyarország támogatja az ún. körkörös (hulladékmentes) gazdaságra való áttérés célkitűzését, és az erőforrás-hatékonyság növelését. Az államtitkár ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a hatályos uniós hulladékgazdálkodási előírások teljesítése is rendkívüli erőfeszítéseket igényel a tagállamok részéről.

 

Az Európai Bizottság által nemrégiben javasolt ambiciózusabb célkitűzések különösen nagy terhet rónának a polgárokra. Ezért a bizottsági javaslatban foglaltakat kellő körültekintéssel kell megközelíteni. Figyelembe kell venni a tagországok aktuális helyzetét, tényleges gazdasági teljesítőképességét és pénzügyi lehetőségeit, melyek meghatározzák a célok eléréséhez szükséges fejlesztésekre szánható ráfordítások korlátait.Az államtitkár kiemelte, hogy a megelőzésnek jóval nagyobb szerepet kellene játszania a jövőben. A körkörös gazdaság megteremtésének feladatát nem a hulladék oldaláról, hanem a fenntartható termelés és fogyasztás oldaláról szükséges kezelni. A hulladékhierarchia csúcsán álló megelőzést csak akkor lehet elérni, ha nem a keletkezett hulladék, hanem a gyártási folyamatok vannak a figyelem középpontjában. A megelőzésre fordított erőfeszítések olyan megtakarításokat, technológiai újításokat eredményezhetnek a termelői és szolgáltatói szektor számára, melyek javítják a versenyképességet.Az Európa 2020 stratégia félidei felülvizsgálata kapcsán a tagállamok megegyeztek abban, hogy a környezetvédelmi szempontok továbbra is jelenjenek meg a szakpolitikákban. A tárcavezetők egyetértettek abban is, hogy a 2010-ben elfogadott stratégia alapvető céljait és eszközrendszerét ne változtassa meg az Európai Unió. Ugyanakkor fontos, hogy a fenntartható növekedés érdekében a tagállamok aktívan kihasználják a zöld gazdaság fejlesztésében rejlő lehetőségeket.

 

Forrás: FM Sajtóiroda