Böllér és pálinka fesztivál Murakeresztúron

2014-02-24 11:00:00


Első alkalommal rendezett egyházközségi böllér és pálinka fesztivált a murakeresztúri római katolikus plébánia és IKSZT szombaton. 6 csapat 6 disznóból készített hagyományos disznótoros ételeket a helyszínen, a pálinkaversenyre pedig több mint 60 mintát neveztek a térség gazdái. A fesztivált V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg.

 

 

Egy böllér fesztiválon egy államtitkár beszélhet a sertésstratégiáról, a trendekről, a kibocsájtásról, a szapurolatról - vagy nem. Mivel V. Németh Zsolt nem az agrárgazdaságért, hanem a vidékfejlesztésért felel inkább az utóbbi lehetőséget választotta, és kevésbé hivatalos témákat érintett köszöntőjében:

 

"Korán van még a malackodáshoz - gondolhatják álmosan szerte az országban így szombat reggel. Sokan talán még a reggeli fogmosáshoz is korainak tartják hétvégén a fél 10-es időpontot. De nem úgy a Mura mentén! Itt a reggeli fél 7-et is mindenki épp megfelelő időnek tartotta a malackodás megkezdéséhez - beleértve a bölléreket, a disznótorosra éhes és pálinkára szomjas murakeresztúriakat, de még magát a plébános urat is.

 

 

Egyedül talán csak a disznók vélték korainak az I. Egyházközségi Böllér és Pálinkafesztivál megnyitóját, ők el is szenderültek annak rendje és módja szerint, amint a Nap felkelt. Egy maradt csak ébren közülük, az a jóllakatott példány a plakáton, aki elégedetten veti neki a hátát a kiürült pálinkáspohárnak - de azt hiszem, ő több rokonságot mutat majd a nap folyamán a fesztivál vendégeivel, mint a fajtársaival.

 

A nehezén tehát már túl vagyunk, de a java még előttünk áll a napnak: néptánccal, népzenével, kézműves- és termelői vásárral, hurkával-kolbásszal; pálinkával. Előttünk áll még az igazság pillanata is, amikor megtudhatjuk melyik a legjobb hurka, kolbász, tepertő és pálinka. Ami pedig felér azzal, mintha megtalálnák a böllérek bölcsek kövét vagy a disznótorok Szent Grálját. ?És akkor még csak a mai napról szóltunk, de a fesztivál címében ott van a sok jóval kecsegtető római egyes is, ami azt sejteti, hogy hagyományteremtő rendezvénnyel állunk szemben, amiből ez még csak első, s hogy ezentúl évről évre helye lesz a naptárban a malacságoknak."

 

 

V. Németh Zsolt az egyházközségi böllérek humorát ismerve arról is beszélt, hogy a sertéstenyésztésben ő a disznó zsiráffal való keresztezését támogatná, mert ezt a vastagnyakú jószágot nem lehet "emberségesen" akasztani, csak szúrni. De a disznó és a százlábú párosításában is lát fantáziát, mert ez megsokszorozhatná az egy sertésre jutó sonkák számát.