Geotermikus energia Vasváron

2013-11-25 09:00:00


2014 novemberére teljes mértékben termálvízzel - azaz olcsóbban és fenntarthatóan - működhet  a vasvári távhőszolgáltatás köszönhetően a 80 millió forint önerő mellé elnyert 475 millió forintos támogatásnak. A város alatt egy triászkori hévízrétegben olyan geotermikus energia rejlik, amivel el tudják látni a jelenleg működő két távfűtési kör egészét, benne az önkormányzati intézmények mellett a település lakásainak 18 százalékát.

Kovács Tilda polgármester pénteken sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy reményei szerint jövő novemberre megújult hőközpontokkal és működésképes rendszerrel várhatják a fűtésszezont.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, nemcsak Vasvár város életében jelentős ez a beruházás, de nemzetgazdasági és európai uniós kihatásai is vannak. Elmondta, az EU 2020-ra 13 százalékban határozta meg Magyarország számára a megújuló energiák felhasználási arányát, Magyarország ennél 1,65 % százalékkal vállalt többet.

Az államtitkár hangsúlyozta, a megújuláshoz nemcsak anyagi, hanem szellemi és lelki erőforrásokra is szükség van.