IX. Orvosi Bor Szimpózium

2013-11-25 10:00:00


2013. november 22-24. között kilencedik alkalommal rendezte meg az Európai Borlovagrend az Orvosi Bor Szimpóziumot. A szakmai tanácskozásnak ezúttal Villány adott otthont, az előadásokat a múlt (a borivás története, a borkészítés múltja), a jelen (borfogyasztás egészségvédő hatása, fiatalok kulturált borfogyasztása) és a jövő (a szimpózium jövője) témája köré szervezték. A szimpózium pénteki megnyitóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár mondott köszöntőt:

 "A gyenge gyomrot erősíti, az elfogyott erőt újjáteremti, a hideglelősnek meleget ad, ha sebre cseppented, begyógyítja, elűzi a búskomorságot, messze kerget a lélekből minden fáradtságot, vígságot hoz? - írta Szent Ágoston. Hogy miről írta, azt talán akkor is kitalálnánk, ha nem épp a borok városában; Villányban, és nem épp a IX. Orvosi Bor Szimpózium megnyitóján volnánk.

Hogy a jó bor és a jó egészség jó barátok, nem új keletű gondolat tehát, mégis oly sokat lehet és kell róla mondani ma is. Ezért szeretném megköszönni az Európai Borlovagrendnek, a meghívott szakértőknek és az értő-érdeklődő közönségnek, hogy a borkultúra sok más aspektusa mellett, ennek az ügyét is felkarolták.

Ha arra gondolok, hogy a szőlészet, borászat, borfogyasztás milyen mély, gazdag és sokszínű témakör, Villány címere jut eszembe. A címer, amin egyetlen szőlőfürtöt két ember is alig bír a vállán cipelni. Számomra ez a jelenet két dologra is utal. Egyrészt arra, hogy a szőlőben, a borban mennyi kincs, micsoda bőség rejtőzik; másrészt pedig arra, hogy mekkora felelősség nyomja annak a vállát, aki szőlővel, borral foglalatoskodik.

A mai szimpózium mindkét nézőpontot szem előtt tartja. A Borlovagrend tagjai a tőlük megszokott szakmaisággal, felelősséggel és nemességgel szervezték meg a találkozót; és arra is ügyeltek, hogy a program sokszínűségében, változatosságában megkísérelje lefedni mindazt, amit a bor jelenthet.

Hippokratész szerint a bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű és az ételek között a legkellemesebb. Leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a bor az orvos szemében hatékony orvosságot, a borissza szemében mámort, a szakács szemében zamatos ételkísérőt, a filozófus szemében izgalmas tárgyat jelent? és sorolhatnám tovább, amíg el nem érkeznék ahhoz, hogy a vidékfejlesztési államtitkár számára pedig mezőgazdasági terméket. De akik itt vagyunk, mind tudjuk, hogy a bor jelenti mindezt, és még sokkal többet is.

A vidékfejlesztés szemszögéből például stratégiai területet, amihez számos szakmai törekvésünk kapcsolódik: úgy, mint a természeti erőforrások védelme - a szőlőfajták megőrzése és megerősítése, az épített és a kulturális örökség ápolása, a helyi árutermelés segítése, a vidéki idegenforgalom és vendéglátás fellendítése, az oktatási és kutatási rendszerek támogatása.

A bor az európai és magyar kultúra szerves része, európai és nemzeti identitásunknak évszázados hordozója. Hogy ez mind a mai napig így van, az nagyban köszönhető a borászoknak, a szakembereknek, a bort tisztelőknek és szeretőknek; ahogyan a boros rendezvényeknek, versenyeknek, fesztiváloknak és szimpóziumoknak is. Szimpóziumoknak a mai értelemben, azaz a tudományos tanácskozások, eszmecserék formájában; és szimpóziumnak a görög szó eredeti értelmében, azaz az együtt ivások, közös kóstolások, jó hangulatú találkozók formájában.

Mindkettőre szükség van, hiszen - ahogyan azt a mondandóm elején idézett Szent Ágoston is leírta - az emberi megismerésnek három foka van: az érzékelés, a tudomány és a bölcsesség. A IX. Orvosi bor szimpóziumon fontos szerephez jut az érzékelés és a tudomány is, így biztosak lehetünk benne, hogy a hétvége során nemcsak kellemes élményekben, de bölcsességünkben is növekedni fogunk."